Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce rol joacă chirurgia robotică în tratamentul tumorilor renale?

gingu

Chirurgia robotică este cea mai avansată formă de chirurgie minim invazivă din punct de vedere tehnologic și permite abordarea unor proceduri chirurgicale complexe, într-un mod sigur și eficient, prin creșterea preciziei chirurgicale și amplificarea dexterității medicului chirurg. Chirurgia robotică urologică permite realizarea unei palete largi de proceduri chirurgicale dificile pentru care beneficiile sunt majore: nefrectomii parțiale sau totale, excizii ale chisturilor, cistectomii, pieloplastii. Acestea se adaugă, desigur, prostatectomiilor realizate pentru cancerul de prostată, unde chirurgia robotică este chiar o indicație de primă alegere, atunci când este disponibilă.

Nefrectomia este o intervenție chirurgicală urologică prin care se îndepărtează rinichiul, parțial sau complet, iar funcționalitățile organului controlateral sau a țesutului renal rămas sunt păstrate în totalitate. „În funcție de extensia tumorală, tratamentul tumorilor renale poate fi foarte complex. Dacă tumora renală este limitată, indicația este de a efectua o nefrectomie parțială, excizia tumorii cu margine de siguranță oncologică, urmată de reconstrucția rinichiului prin sutura cu precizie a căilor urinare, a elementelor vasculare intrarenale și a parenchimului renal. În cazurile unor tumori renale mai avansate, robotul ne permite nefrectomia radicală”, arată Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar Urologie, coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR.

Sistemul de chirurgie robotică da Vinci Xi permite medicului să efectueze o intervenție chirurgicală prin intermediul celei mai avansate forme de chirurgie minim invazivă, datorită tehnologiei de care dispune. Sistemul video 3D HD, care mărește imaginea de până la zece ori, și microinstrumentele chirurgicale robotice sunt manevrate de chirurg de la o consolă aflată lângă pacient. Astfel, câmpul operator devine vizibil la un nivel ce nu poate fi egalat de laparoscop sau de ochiul uman și se poate interveni cu precizie în locuri greu accesibile, iar sistemul robotic ajută la perfecționarea mișcărilor mâinilor chirurgului, prin eliminarea tremorului fiziologic.

„Avantajele chirurgiei robotice sunt precizia cu care se poate efectua intervenția, precum și facilitarea realizării suturilor. Brațele robotice adaugă un grad suplimentar de finețe, permițându-ne suturi de mare precizie. Pentru chirurgia robotică, este foarte importantă și experiența anterioară dobândită în chirurgia laparoscopică. De fapt, chirurgia robotică poate fi văzută ca o laparoscopie avansată”, afirmă Conf. Dr. Constantin Gîngu.

Tratamentul chirurgical asistat robotic este stabilit în funcție de extensia tumorală și de opțiunile pacientului. Avantajele acestor tipuri de intervenții includ, dar nu se limitează la scăderea timpului de spitalizare, o recuperare rapidă postoperator, o integrare ușoară în activitățile de zi cu zi și rezultate semnificativ mai bune.

Spitalul Clinic SANADOR oferă pacienților acces la echipe medicale de excepție, cu experiență vastă, și la cea mai performantă tehnologie în chirurgia robotică: sistemul da Vinci Xi. Activitatea de chirurgie robotică urologică este coordonată de Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar Urologie cu competențe în chirurgia laparoscopică și robotică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.