Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce s-a întâmplat cu mașina Tesla pe care Elon Musk a trimis-o în spațiu în urmă cu patru ani?

usatoday.com
Starman tesla spacex

În urmă cu patru ani, în această perioadă, cea mai puternică rachetă operațională din lume, Falcon Heavy de la SpaceX, a efectuat lansarea inaugurală din Florida și a plecat în spațiul cosmic transportând roadsterul Tesla personal al lui Elon Musk.

Mașina sport de culoare roșie - care este ocupată de un manechin îmbrăcat în costum spațial poreclit "Starman" - este încă în spațiu, urmând o traiectorie orbitală alungită în jurul Soarelui.

Mașina nu se află într-o călătorie științifică. Aceasta a fost o lansare de testare, așa că SpaceX a avut nevoie de o încărcătură falsă, iar Musk a ales propriul roadster de lux.

Luni, roadsterul se afla la aproximativ 376 de milioane de kilometri de Pământ și la aproximativ 321 de milioane de kilometri de Marte, potrivit site-ului whereisroadster.com, care folosește datele NASA pentru a urmări mașina, informează Mediafax.ro.

Este mai mult ca sigur că roadsterul este încă întreg, a declarat pentru CNN Business Jonathan McDowell, astronom la Harvard Smithsonian Center for Astrophysics, dar probabil că a fost lovit de câțiva meteoriți în timpul călătoriei sale prin cosmos.

În ultimii patru ani, roadsterul a călătorit aproape 3 miliarde de kilometri și a parcurs aproximativ 2,6 rotații în jurul Soarelui.

Ocazional, mașina se va apropia destul de mult de alte obiecte cerești. În 2020, vehiculul a făcut prima sa apropiere de Marte, trecând la mai puțin de 8 milioane de kilometri de planetă - de aproximativ patru ori distanța dintre Pământ și Lună.

Potrivit datelor NASA, este posibil ca roadsterul să nu mai treacă pe lângă o altă planetă până în 2035, când va trece din nou pe lângă Marte. Apoi, va face două treceri la câteva milioane de km de Pământ în 2047 și 2050.

O lucrare academică a estimat că șansele ca mașina să se ciocnească cu Pământul în următorii 15 milioane de ani sunt de aproximativ 22%. Șansele ca ea să se ciocnească de Venus sau de Soare sunt de 12% fiecare.

Soarta finală a roadsterului probabil că nu va fi cunoscută decât peste multe milioane de ani. Dar, în ceea ce-l privește, Musk a declarat în 2018 că speră că oamenii vor fi stabilit deja așezări pe alte planete din sistemul solar, iar "descendenții lui Musk vor putea să aducă malina într-un muzeu".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.