Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce sancţiuni masive impune Marea Britanie oligarhilor ruși. Boris Johnson îl numește pe Vladimir Putin 'un agresor cu mâinile pătate de sânge'

politico.eu
Boris Johnson

Guvernul Boris Johnson a anunţat, joi seară, impunerea de sancţiuni economice masive împotriva Rusiei, din cauza războiului împotriva Ucrainei, blocând tranzacţii financiare şi activele a 100 de persoane şi entităţi, anunță Mediafax.

"Vladimir Putin este un agresor cu mâinile pătate de sânge. Ne vom proteja de el şi vom contracara furtuna de minciuni şi dezinfornmare a Kremlinului", a declarat premierul Boris Johnson, citat de BBC News.

Toate băncile mari din Rusia vor avea activele blocate şi vor fi excluse din sistemul financiar britanic. Banca VTB va fi blocată în totalitate, iar corporaţiile ruse nu vor avea acces la scheme de creditare în Marea Britanie.

Compania Aeroflot nu va mai avea drept de a efectua zboruri în Marea Britanie, iar cetăţenii ruşi vor avea limite privind conturile în bănci britanice. Marea Britanie va interzice exporturile de tehnologie de înaltă performanţă şi cu uz dublu în Rusia. Londra analizează şi opţiunea eliminării Rusiei din sistemul internaţional de tranzacţii bancare Swift, dar este necesar acordul tuturor partenerilor occidentali.

Compania aeriană Aeroflot, membră a Alianţei SkyTeam cu Air France-KLM, nu va mai putea deservi Regatul Unit.

Pe lângă cele cinci bănci sancţionate marţi, gigantul bancar rus de stat VTB este acum vizat, iar activele sale pe teritoriul Regatului Unit sunt îngheţate. La modul mai general, noile măsuri "vor permite excluderea totală a băncilor ruse din sectorul financiar britanic, care este bineînţeles cel mai important din Europa", a spus Boris Johnson.

În total, 100 de noi entităţi vor fi vizate, precum conglomeratul Rostec (apărare, tehnologii, spaţiu). Cinci oameni şi femei de afaceri - Kirill Şamalov (petrochimie), descris de media drept fostul ginere al lui Vladimir Putin, Iuri Sliusar (aeronautică), Piotr Fradkov (bancă), Denis Bortnikov (bancă) şi Elena Gheorghieva (bancă) - sunt adăugaţi pe lista de personalităţi cărora li se interzice intrarea pe teritoriul britanic, unde activele lor sunt îngheţate.

O nouă lege va fi adoptată pentru a viza exporturile către Rusia de tehnologie, ceea ce "va reduce capacităţile militare, industriale şi tehnologice ale Rusiei pentru ani de zile", a dat asigurări Boris Johnson.

O serie de sancţiuni vor viza şi Belarusul, de unde o parte din trupele ruse au atacat Ucraina joi.

"Vom rezista la orice tentaţie de a accepta ceea ce Putin face astăzi ca un fapt împlinit, nu poate exista nicio normalizare progresivă, nici acum, nici mâine, nici în lunile care vor veni", a mai spus Johnson.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.