Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce scrie presa străină despre Elena Udrea, ultimul trofeu al DNA

elena udrea

Politicieni, magistrati sau oameni de afaceri din România, temuti sau curtati, care s-au bucurat de influenta si averi considerabile se afla în prezent dupa gratii, fiind prinsi de o justitie eliberata de complexe, scrie Agenţia France-Presse.

Ultimul ''trofeu'' al redutabilului parchet anticoruptie din România, DNA, este foarte mediatizata Elena Udrea, fosta candidata la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014 si consilier apropiat al ex-presedintelui Traian Basescu (2004-2014).

''Blonda Udrea'' (41 de ani), considerata de catre media drept una dintre figurile politice cele mai influente din România, a fost retinuta în noaptea de marti spre miercuri, dupa o audiere maraton de peste 10 ore la sediul DNA, care a cerut arestarea sa preventiva pentru 30 de zile.
Elena Udrea este acuzata de spalare de bani, trafic de influenta si coruptie în doua dosare, dintre care unul referitor la achizitionarea de licente Microsoft, o afacere tentaculara în care sunt implicati în total vreo zece fosti ministri, noteaza AFP.
Investigatiile DNA au prins viteza în ultimele saptamâni. Mai multi ministri, un judecator al Curtii Constitutionale si chiar sefa DIICOT Alina Bica au cazut în plasa justitiei, adauga sursa citata.
Anchetele în curs de desfasurare ''arata statul asa cum este: un sistem mafiot corupt, cu centre de putere, unde se vând si se traficheaza posturi de ministri sau de procurori, si cu responsabili care varsa o parte din comisioanele pe care le încaseaza partidului din care fac parte'', rezuma analistul politic Alina Mungiu-Pippidi.

De mai multi ani deja, reforma justitiei întreprinsa sub ochii vigilenti ai Bruxellesului a zdruncinat impunitatea de care pareau ca se bucura numerosi responsabili politici. Dubla condamnare pentru coruptie în 2012 a fostului premier Adrian Nastase a devenit deja un simbol, apreciaza AFP, potrivit Agerpres.

Românii sunt foarte atasati ideii de independenta a justitiei în tara lor, care continua sa fie una dintre cele mai sarace din Uniunea Europeana. Ei au dovedit acest lucru alegându-l în functia de presedinte pe Klaus Iohannis, care are o reputatie de om onest si aparator neobosit al magistratilor.

În discursul sau de învestitura rostit în decembrie, presedintele Iohannis, fost profesor de fizica provenit din rândurile minoritatii etnice germane, si-a propus ca obiectiv al mandatului sau ''o Românie debarasata de coruptie''.

Persista însa întrebarile referitoare la momentul ales pentru lansarea urmaririi în justitie împotriva Elenei Udrea, la doua luni dupa sfârsitul regimului lui Traian Basescu, cel care a sustinut-o în mod public de-a lungul celor zece ani de putere, apreciaza AFP.

''Anchetele noastre îsi urmeaza cursul, fara sa se tina cont de evolutiile de pe scena politica sau de comentariile politicienilor sau ale media'', a declarat pentru AFP purtatoarea de cuvânt a DNA, Silvia Saplacan, subliniind bilantul activitatii procurorilor: 1.167 de persoane, inclusiv înalti responsabili, trimisi în judecata în 2014.

Cristina Guseth, director Freedom House Romania, a subliniat la rândul sau ca ''independenta justitiei a început sa se manifeste sub (regimul lui) Traian Basescu, când au fost condamnati si reprezentanti din propria tabara''.

Dar nu numai politicienii sunt vizati de DNA.

Un judecator al Curtii Constitutionale, Toni Grebla, este urmarit penal pentru mai multe fapte. Constrâns sa demisioneze saptamâna trecuta, Grebla ar putea fi arestat în zilele urmatoare.

O alta figura emblematica a României postcomuniste, magnatul media Adrian Sârbu, este în închisoare de o saptamâna pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Mai multi oameni de afaceri, inclusiv miliardarul Ioan Niculae, sunt si ei judecati în diferite dosare, pentru infractiuni de la spalare de bani la ''tentativa de subminare a economiei nationale''.

''În România sunt folosite doua mari mecanisme pentru devalizarea statului: pietele publice si evaziunea. Actiunea procurorilor este cruciala, dar nu si suficienta'', a subliniat dna Guseth, care face apel la înasprirea legislatiei în domeniu.

Potrivit Alinei Mungiu-Pippidi, cheia pentru tara este mentinerea unei coabitari, ca în prezent, între seful statului, care are putere de veto asupra textelor de lege, fiind un conservator, si majoritatea parlamentara, condusa de premierul Victor Ponta, social-democrat. În opinia ei, ''justitia nu-i poate decima pe marii traficanti de influenta si pe spoliatorii bogatiilor tarii daca puterea este concentrata în mâinile unui singur partid''.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.