Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se ascunde în spatele demiterii șefului SBU, succesorul KGB în Ucraina: Prietenul lui Zelenski, incapabil să gestioneze serviciul secret

zekenski bakanov

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis trei decerete de demitere a șefului serviciului de securitate de stat, de demitere a procurorului general al Ucrainei și de numire a unui procuror general interimar, potrivit site-ului Administrației Prezidențiale.

Demitere pe motive disciplinare

Bakanov, șeful SBU, a fost demis de Zelenski în temeiul articolului 47 din Carta disciplinară a Forțelor Armate ale Ucrainei. Acesta prevede neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a îndatoririlor oficiale care au provocat victime umane, alte consecințe grave sau au creat o amenințare de apariție a unor astfel de consecințe.

Potrivit Strana.ua, Oleg Kulinich, fostul șef al SBU din Crimeea, care a fost reținut la 16 iulie, era un apropiat al lui Bakanov și era asistentul acestuia în momentul arestării. Potrivit surselor portalului, Bakanov nu era la curent cu pregătirea operațiunii de reținere a lui Kulinici, la acțiunile operative participând șeful adjunct al SBU, Vasili Malyuk.

Potrivit unor surse din Ukrainska Pravda și RBC Ucraina, fostul șef al SBU din Crimeea este suspectat de trădare (articolul 111 din Codul penal al Ucrainei, acesta poate fi condamnat la 15 ani de închisoare). El a condus departamentul regional al serviciilor speciale din octombrie 2020, la 2 martie anul acesta, Zelensky l-a concediat.

Prietenia cu Zelenski și dezastrul din SBU

Publicația Politico nota pe 23 iunie că președintele Volodimir Zelenski nu doarme prea mult în aceste zile, iar omul pe care l-a numit la conducerea agenției ucrainene de informații și securitate internă nu poate fi de ajutor. Ivan Bakanov - prietenul său de demult, care a condus cândva compania sa de divertisment și apoi campania sa prezidențială - este pe gheață subțire la Kiev, se arăta în analiza Politico.

„Zelenski caută să îl înlocuiască pe Bakanov, care conduce acum agenția de spionaj a Ucrainei, cu cineva mai potrivit pentru a servi ca șef de război al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), potrivit a patru oficiali apropiați președintelui și unui diplomat occidental care a consiliat Kievul cu privire la reformele necesare pentru a moderniza SBU.

Unii au spus că vechii prieteni vorbesc rar în aceste zile, cu excepția afacerilor guvernamentale. Asigurarea unei tranziții ușoare ar putea fi dificilă în condițiile în care războiul încă face ravagii, un oficial declarând pentru POLITICO că Zelenski este îngrijorat de aspectul optic al demiterii unei persoane din cercul său intim. Deocamdată, o mare parte din operațiunile zilnice ale SBU sunt conduse de la biroul prezidențial și de persoane aflate încă în grațiile lui Zelenski și ale șefului său de cabinet, Andrei Yermak.

Bakanov este un bărbat zvelt de 47 de ani, care a fost alături de Zelenski de când acesta din urmă a trecut de la un comediant slăbănog din orașul industrial Kryvyi Rih, situat în centrul-sud, la un lider musculos și călit în război, celebru mult dincolo de granițele Ucrainei. Numirea lui Bakanov în 2019 a fost criticată de partidele de opoziție, care au spus că o persoană cu trecutul său nu este potrivită pentru a conduce principala agenție de colectare de informații. Dar, fiind unul dintre cei mai de încredere confidenți și parteneri de afaceri ai președintelui, oponenții nu prea au putut face mare lucru pentru a opri mișcarea.

Acum, unii se simt îndreptățiți, în timp ce criticile la adresa lui Bakanov răsună în sălile guvernului și ale parlamentului. Mulți la Kiev susțin că acesta nu a reușit să răspundă la invazia Rusiei din 24 februarie și nu a reușit să comande în mod corespunzător uriașul său departament de peste 30.000 de agenți.

"Suntem extrem de nemulțumiți de munca sa și lucrăm pentru a scăpa de el", a declarat pentru POLITICO un oficial ucrainean de rang înalt apropiat de Zelenski, sub rezerva anonimatului pentru a vorbi despre chestiuni sensibile legate de personal. "Nu suntem mulțumiți de [abilitățile] sale manageriale, știți, [abilitățile], pentru că acum ai nevoie de ... abilități de management anticriză pe care nu credem că le are".

Oficialii au spus cu toții că îngrijorarea este mai mare decât Bakanov - este vorba, de asemenea, despre deciziile luate de mai mulți angajați de rang înalt ai agenției în primele ore și zile ale invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, care ar fi putut costa țara un teritoriu prețios, inclusiv orașul strategic Herson.

Generalul Serghei Kryvoruchko, șeful direcției SBU din Herson, a ordonat ofițerilor săi să evacueze orașul înainte ca trupele rusești să îl ia cu asalt, împotriva ordinelor lui Zelenski, susțin autoritățile. Între timp, colonelul Ihor Sadokhin, asistentul său și șeful Centrului antiterorist al biroului local, este acuzat de autorități că ar fi informat forțele rusești care se îndreptau spre nord din Crimeea cu privire la locația minelor ucrainene și a ajutat la coordonarea unei traiectorii de zbor pentru avioanele inamice în timp ce el a fugit într-un convoi de agenți SBU care se îndreptau spre vest.

Herson a fost primul  mare oraș ucrainean capturat de forțele rusești de la începutul invaziei generalizate. Acesta a fost ocupat de armata rusă la 3 martie, la șapte zile după ce președintele Vladimir Putin a lansat noua sa ofensivă.

Oficialii ucraineni au declarat că trupele rusești au reușit să cucerească atât de ușor Hersonul din cauza eșecului oficialilor SBU de acolo de a arunca în aer podul Antonovskiy, care traversează râul Dnipro, permițând trupelor rusești să intre în oraș.

Subliniind lipsa de loialitate în rândurile de vârf ale SBU, un al treilea fost oficial de rang înalt, Andriy Naumov, un general de brigadă care a condus departamentul de securitate internă al agenției - o unitate ale cărei responsabilități includ prevenirea corupției în cadrul SBU - a fugit în străinătate cu câteva ore înainte de invazia rusă din 24 februarie.

Autoritățile ucrainene i-au acuzat pe toți cei trei foști oficiali SBU de trădare de stat. În discursul său video de la sfârșitul nopții de 31 martie, Zelenski i-a destituit pe Naumov și pe Kryvoruchko și i-a denunțat ca "trădători".

Sadokhin și Kryvoruchko au fost reținuți de autoritățile ucrainene; Naumov a fost reținut la 7 iunie în Serbia, unde ofițerii de aplicare a legii l-au găsit împreună cu un presupus contrabandist german și 600.000 de euro, 125.000 de dolari, și o ascunzătoare de smaralde. Kievul se luptă pentru extrădarea sa pentru a fi acuzat în țară.

"Sunt atât de mulți manageri regionali SBU care s-au comportat foarte ciudat. Unii au fugit. Un tip, de exemplu, în Cernihiv, [a dat foc] întregii clădiri a SBU fără niciun motiv, știți, de exemplu, pentru că a spus că nu are timp să scoată toate documentele", a declarat oficialul ucrainean de rang înalt care a vorbit cu POLITICO. Poliția și alte agenții de aplicare a legii din oraș au reușit să scoată cu succes documentele sensibile din birourile lor, a precizat oficialul.

Cunoscută după acronimul său ucrainean, SBU este agenția succesoare a KGB-ului din epoca sovietică. Cu peste 30.000 de angajați, SBU este de peste șapte ori mai mare decât MI5 din Marea Britanie și aproape la fel de mare ca FBI - care are 35.000 de angajați - în ciuda faptului că Ucraina este de 16 ori mai mică decât SUA. În timp ce are sarcina de a strânge informații interne tradiționale și de a colecta informații de contrainformații, activitățile SBU depășesc, de asemenea, domeniul de aplicare al agențiilor similare din țările occidentale; printre atribuțiile sale se numără combaterea infracțiunilor economice și a corupției.

Având în vedere acest mandat cuprinzător, au existat de mult timp acuzații de abuz de putere și corupție în cadrul agenției, inclusiv în unitățile menite să combată tocmai aceste lucruri, iar aceasta s-a dovedit în mare parte insensibilă la schimbări. Într-adevăr, încercările de reformare a SBU au eșuat.

De asemenea, se știe că este infiltrată de spioni ruși, în detrimentul intereselor de securitate ale țării și în ciuda eforturilor de a-i elimina.

Criticile la adresa agenției au atins o masă critică în 2018, când SBU a înscenat moartea unui jurnalist rus disident pentru a expune, se pare, o echipă de asasini plătită de Moscova pentru a asasina personalități de profil înalt din interiorul Ucrainei. Organismele internaționale de supraveghere a presei au fost indignate, iar guvernele occidentale au tresărit.

După ce Zelenski a câștigat un vot prezidențial zdrobitor în 2019, el și-a propus să facă curățenie în SBU și l-a numit pe amicul său Bakanov pentru a conduce această acțiune, în încercarea de a arăta determinarea noului lider ales de a dovedi Occidentului că Kievul este serios în privința reformelor. Dacă a reușit să facă acest lucru este cel puțin discutabil, spun observatorii.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.