Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se întâmplă la nivel mental când scrii ceea ce simți

amazonaws.com
scriitura scriitor scrie caiet

Scrierea ar putea fi deosebit de utilă în creşterea conştientizării de sine, deoarece poate fi practicată zilnic, potrivit Mediafax. Există mai mult de 200 de studii care dovedesc că scrierea are un impact pozitiv asupra sănătăţii mentale, însă cele mai recente arată că, mai degrabă, conştientizarea şi creşterea conştiinţei de sine ar fi cheia acestor beneficii, nu scrierea în sine, informează Neurosciencenews.

În esenţă, conştiinţa de sine este capabilă să ne îndrepte atenţia spre sine. Întorcându-ne atenţia spre interior, putem deveni mai conştienţi de trăsăturile, comportamentul, sentimentele, credinţele, valorile şi motivaţiile noastre.

Cercetările sugerează că a deveni mai conştient de sine poate fi benefic într-o varietate de moduri:

  • Ne poate spori încrederea şi ne poate încuraja să acceptăm mai mult pe ceilalţi.
  • Poate duce la o satisfacţie profesională mai mare şi ne poate împinge să devenim lideri mai eficienţi.
  • Ne poate ajuta să exercităm mai multă stăpânire de sine şi să luăm decizii mai bune în legătură cu obiectivele noastre pe termen lung.

De asemenea, recitirea unei scrieri ne poate oferi o perspectivă mai profundă asupra gândurilor, sentimentelor, comportamentului şi credinţelor noastre.

Iată trei tipuri de scrieri care vă pot îmbunătăţi conştientizarea de sine şi, la rândul lor, sănătatea mentală:

Scrierea expresivă

Scrierea expresivă este adesea utilizată în medii terapeutice în care oamenii sunt rugaţi să scrie despre gândurile şi sentimentele lor legate de un eveniment din viaţa lor. Acest tip de scriere îşi propune să ajute procesarea emoţională a ceva dificil.

Cercetările arată că scrierea expresivă poate spori conştiinţa de sine, scăzând în cele din urmă simptomele depresive, gândurile anxioase şi stresul perceput.

Scrierea reflectivă

Scrierea reflectivă este utilizată în mod regulat în medii profesionale, adesea ca o modalitate de a ajuta asistenţii medicali, medicii, profesorii, psihologii şi asistenţii sociali să devină mai eficienţi la locul de muncă.

Scrierea reflectivă îşi propune să ofere oamenilor un mod de a-şi evalua convingerile şi acţiunile în mod explicit pentru învăţare şi dezvoltare.

Scrierea reflectivă necesită ca o persoană să îşi pună întrebări şi să fie continuu deschisă, curioasă şi analitică. Poate creşte conştiinţa de sine ajutând oamenii să înveţe din experienţele şi interacţiunile lor. Acest lucru poate îmbunătăţi relaţiile profesionale şi personale, precum şi performanţa la locul de muncă.

Scriere creativă

Poeziile, povestirile, romanele sunt toate considerate forme de scriere creativă. De obicei, scrierea creativă foloseşte imaginaţia şi expresii literare.

Scrierea creativă oferă un mod unic de a explora gânduri, sentimente, idei şi credinţe. De exemplu, ai putea scrie un roman ştiinţifico-fantastic care să-ţi reprezinte îngrijorările cu privire la schimbările climatice sau o poveste pentru copii care să vorbească despre convingerile tale despre prietenie. Ai putea scrie chiar o poezie din perspectiva unei bufniţe ca o modalitate de a-ţi reprezenta insomnia.

Scrierea creativă despre experienţe provocatoare, cum ar fi durerea, poate oferi, de asemenea, o modalitate de a comunica altora ceva ce simţiţi că este prea complicat sau dificil de spus direct.

Scrierea creativă încurajează oamenii să-şi aleagă cuvintele într-un mod care surprinde. Aceasta, ca şi celelalte tipuri de scriere, poate duce la creşterea conştientizării de sine şi a stimei de sine, precum şi la îmbunătăţirea sănătăţii mentale.

În concluzie, conştiinţa de sine este o componentă cheie pentru o bună sănătate mentală, aşa cum am precizat anterior, iar scrisul este un mod minunat pentru a începe.

Alocaţi-vă puţin timp pentru a vă nota sentimentele cu privire la un eveniment deosebit de stresant care s-a întâmplat în timpul pandemiei sau reflectaţi la o situaţie dificilă de la locul de muncă din ultimul an şi luaţi în considerare ceea ce aţi învăţat din ea.

Gândiţi-vă la felul în care casa dvs. vă dezvăluie momentul în care ne aflăm în prezent. Cămara dvs. este plină cu făină? Aveţi obiecte sau animale de companie noi în casa dvs. pentru a evita singuratatea sau plictiseala? Ce puteţi vedea pe fereastra dvs. care dezvăluie ceva despre acest moment istoric?

Fiecare dintre aceste întrebări vă oferi şansa de a reflecta, de a vă pune întrebări importante şi de a face alegeri creative. Doar 15 minute făcând acest lucru vă poate oferi ocazia de a deveni mai conştienţi de sine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.