Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se mai poate întâmpla în Brexit: Cele PATRU scenarii posibile, cu 9 zile înainte de data limită

Brexit

Premierul britanic Theresa May a cerut miercuri Uniunii Europene o amânare a Brexitului până la 30 iunie. Iată scenariile posibile prezentate de France Presse, cu nouă zile înainte de data programată iniţial a ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar, 29 martie.

Brexit amânat

Theresa May doreşte o amânare scurtă a Brexitului până pe 30 iunie, excluzând în acest stadiu o amânare mai lungă care ar însemna ca Londra să ia parte la alegerile europene din perioada 23-26 mai, o opţiune "inacceptabilă", potrivit şefei guvernului britanic, scrie agerpres.ro.

Citește și: Propunere șocantă! O susținătoare USR-PLUS vrea ca avortul să fie obligatoriu!

UE a avertizat că orice amânare va trebui să fie acceptată în unanimitate de cei 27, care se vor reuni joi şi vineri la Bruxelles.

Comisia europeană recomandă două opţiuni: o amânare scurtă până pe 23 mai, respectiv înainte de alegerile europene, şi o alta mai lungă până cel puţin la sfârşitul lui 2019, potrivit unui document intern consultat de AFP.

Citește și: EXCLUSIV Planuri mari pentru Rareș Bogdan în Parlamentul European – Cum îi va apăra pe toți românii

Un nou vot privind acordul de Brexit

Destinat să faciliteze un Brexit ordonat, Tratatul de retragere din UE negociat de Theresa May cu Bruxellesul a fost deja respins în două rânduri de deputaţii britanici, în ianuarie şi săptămâna trecută.

Iniţial prevăzut pentru această săptămână, un al treilea vot a fost blocat de preşedintele Camerei Comunelor, "speaker" - ul John Bercow, pe motiv că deputaţii nu pot vota din nou asupra unui text neschimbat.

Citește și: Ieşire dură din interiorul Băncii Naţionale! Omul lui Mugur Isărescu ‘atacă la baionetă’

Theresa May intenţionează totuşi să supună din nou "cât de curând posibil" votului deputaţilor un acord care să includă modificări.

În contextul incertitudinilor persistente privind soarta Brexitului sau o eventuală organizare a unui alt referendum care l-ar anula, apărătorii unei ieşiri din UE, care se opun acestui tratat, ar putea în cele din urmă să-l considere drept singura cale sigură pentru a părăsi cu adevărat UE.

Citește și: Victor Ponta anunță încă o lovitură devastatoare încasată de Liviu Dragnea! Cine blochează marele plan al liderului PSD

Brexit fără acord

Parlamentul a respins această ipoteză, dar un Brexit fără acord rămâne o opţiune apriori dacă niciun teren de înţelegere nu este găsit între britanici sau cu UE.

În caz de "no deal", Marea Britanie ar pune capăt de a doua zi unei perioade de 46 de ani de apartenenţă la UE, părăsind piaţa unică şi uniunea vamală fără perioadă de tranziţie, un scenariu temut de mediile economice.

Citește și: Propunere șocantă! O susținătoare USR-PLUS vrea ca avortul să fie obligatoriu!

Pentru a atenua o ruptură brutală, guvernul a anunţat că va suprima temporar taxele vamale pentru 87% din importuri.

La rândul lor, ţările europene şi-au intensificat şi ele pregătirile pentru o astfel de eventualitate.

Citește și: EXCLUSIV Planuri mari pentru Rareș Bogdan în Parlamentul European – Cum îi va apăra pe toți românii

Un al doilea referendum sau alegeri legislative

Solicitată de câteva zeci de parlamentari eurofili, opţiunea unui al doilea referendum a fost respinsă săptămâna trecută de Camera Comunelor. Nu este exclus ca legislativul să revină în cele din urmă asupra deciziei, în special în caz de blocaj prelungit. Liderul opoziţiei, laburistul Jeremy Corbyn, s-a pronunţat recent în favoarea acestei opţiuni, dar nu cu foarte multă convingere, potrivit AFP.

În ceea ce o priveşte, Theresa May a refuzat mereu să ia în calcul o nouă consultare a britanicilor. Ceea ce înseamnă că ar fi necesară o amânare a Brexitului cuplată cu o schimbare de guvern sau noi alegeri pentru ca un al doilea referendum să aibă loc.

Citește și: Ieşire dură din interiorul Băncii Naţionale! Omul lui Mugur Isărescu ‘atacă la baionetă’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.