Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se va întâmpla cu NATO: Anunţ de la vârful organizaţiei

exercitiu militar nato

Nu există şanse pentru o extindere a NATO în viitorul apropiat, din cauza temerilor că aceasta ar putea destabiliza Rusia, a indicat vineri ambasadorul american pe lângă Alianţa Nord-Atlantică, Douglad Lute, o perspectivă care ar putea dezamăgi Georgia şi unele state balcanice, transmite Reuters.

Potrivit diplomatului american, Alianţa Nord-Atlantică se află într-un 'punct de inflexiune', fiind confruntată cu turbulenţe comparabile doar cu situaţia de la sfârşitul Războiului Rece, iar NATO nu doreşte să amplifice slăbiciunile interne ale Rusiei. 'În termeni practici, nu ştiu dacă există mult spaţiu de manevră în viitorul apropiat, poate următorii şapte ani sau chiar mai mult, pentru o extindere suplimentară a NATO', a arătat ambasadorul Lute, prezent la Forumul de securitate Aspen de la Londra. 'Cred că Rusia joacă un rol important în mediul strategic, iar mediul strategic va pune o frână extinderii NATO', a comentat el. 'Dacă accepţi premisa (...) cu privire la slăbiciunea internă a Rusiei şi poate un declin constant, ar putea să nu aibă sens să împingi lucrurile mai departe şi poate să accelerezi ori să destabilizezi acest declin', a estimat Lute.

În decembrie 2015, pentru prima oară după aderările Croaţiei şi Albaniei în 2009, NATO a adresat o nouă invitaţie, şi anume Muntenegrului, gest care a provocat furia Moscovei, ce se opune oricărei extinderi aliate spre fostele state comuniste din estul şi sud-estul Europei. La summitul din aprilie 2008 de la Bucureşti, NATO a lăsat deschisă promisiunea de aderare pentru Georgia, alte state balcanice precum Macedonia şi Bosnia fiind candidate la aderare, iar Ucraina stabilindu-şi de asemenea obiectivul de a a se alătura Alianţei. La forumul de la Londra, ambasadorul american a declarat că linia politică de primire de noi membri rămâne deschisă, însă pentru invitarea unor state este necesar acordul tuturor celor 28 de ţări ale Alianţei, ceea ce este puţin probabil. 'În niciun caz nu vom avea un consens în viitorul apropiat cu privire la primirea Georgiei sau Ucrainei', a mai explicat ambasadorul american, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.