Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce spune Poliția vs. ce spune legea în cazul accidentului mortal comis de un agent

Radu Pop
Spynews.ro.
politist accident fetita

Raisa şi o altă fetiţă au fost lovite de o maşină a Poliţiei, în timp ce traversau strada pe trecerea de pietoni. În autospecială se afla un singur poliţist şi avea pornite doar semnalele luminoase, nu şi pe cele acustice. Procurorii au stabilit că maşina circula cu viteză peste limita legală, fiind dispusă o expertiză pentru a stabili exact viteza cu care rula maşina în momentul impactului. Poliţistul care a provocat accidentul a fost plasat sub control judiciar.

Jurnalistul Radu Tudor expune, pe blogul său personal, ce a transmis Poliția anchetatorilor și ce spune legea despre misiunile în care se află polițiștii.

„Din studierea datelor aflate in posesia institutiilor implicate in ancheta, rezulta un fapt simplu si clar: agentul de politie Constantin Popescu se afla in misiune in momentul in care a ucis-o pe Raisa cu masina de politie. Dar legea face o diferenta intre misiune simpla si misiune de urgenta, caz in care iti este permis sa folosesti sirena, girofarul si viteza sporita. Agentul Popescu nu era in misiune de urgenta, deci culpa sa este evidenta. In plus, legea te obliga sa conduci prudent pentru evitarea accidentelor. O alta culpa grava pentru politist”, explică Radu Tudor, pe blogul său.

Apoi jurnalistul oferă răspunsul Poliției adresat Parchetului la cererea procurorului: „Agentul de poliție Popescu Constantin la data de 13.01.2022 ora 13,30 se afla în exercitarea atributiunilor de serviciu, respectiv misiuni politienesti, circumscrise unui plan de acțiune și verificări în lucrări cu termen.

Radu Tudor mai publică apoi și ce spune legea în acest caz.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulația pe drumurile publice

Paragraful – Autovehicule cu regim de circulație prioritară

Articolul 61(1) Au regim de circulație prioritară numai autovehiculele prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) și b), atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență. Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcțiune semnalele luminoase și sonore.

Articolul 62(1) La intrarea în intersecțiile unde lumina roșie a semaforului este în funcțiune ori indicatoarele obliga la acordarea priorității de trecere, conducătorii autovehiculelor prevăzute la art. 61 alin. (1) trebuie să reducă viteza și să circule cu atenție sporită pentru evitarea producerii unor accidente de circulație, în caz contrar urmând să răspundă potrivit legii.

DEFINITIA URGENTEI UNEI MISIUNI, POTRIVIT LEGII

Urgența = situația de criza sau de pericol pontential major care necesita deplasarea imediata pentru prevenirea producerii unor evenimente cu consecinte negative, pentru salvarea de vieți omenești sau a integritatii unor bunuri ori pentru limitarea afectarii mediului inconjurator.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.