Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce spune Raluca Prună despre motivarea CCR în privinţa ascultării telefoanelor

raluca pruna

Ministerul Justiţiei împreună cu DNA, DIICOT şi Ministerul Public lucrează la un act normativ care să fie gata la data publicării motivării deciziei CCR privind efectuarea supravegherii tehnice, astfel încât să nu existe sincope cu efecte grave pentru dosarele aflate în derulare, a declarat vineri seară, ministrul Raluca Prună.

"Nu avem încă o motivare, deci acum nu am putea face decât să speculăm. Avem numai un comunicat al Curţii Constituţionale şi până nu avem motivarea nu putem să ştim ce anume cu exactitate ne cere Curtea. Dar, pot să vă asigur că MJ conlucrează şi aici cu Curtea, în sensul de a ne asigura la nivelul Ministerului, în conlucrare cu parchetele, cu DNA, cu DIICOT şi cu Ministerului Public în general, că vom fi pregătiţi, la data la care se va publica motivarea, să avem la aceeaşi dată actul legislativ care să pună în acord, să remedieze neconstituţionalitatea astfel încât să nu creăm sincope cu efecte grave pentru urmărirea penală, pentru numeroase dosare care sunt acum în derulare", a afirmat la B1 Tv ministrul Justiţiei, Raluca Prună.

Referitor la vina pentru articolele numeroase declarate în ultima perioadă ca fiind neconstituţionale din noile coduri, Prună a spus că este inerent ca după intrarea în vigoare să se constate că anumite dispoziţii pot fi îmbunătăţite. "Nu cred că aici trebuie să discutăm despre vreo vină. Codurile sunt nişte construcţii legislative ambiţionase şi probabil că este inerent ca odată ce ele intră în vigoare în urma aplicării să constatăm că anumite dispoziţii pot fi îmbunătăţite. Însă, este adevărat şi faptul că noi suntem în situaţia în care pentru Codul de procedură penală numeroase astfel de dispoziţii au fost declarate neconstituţionale. Sigur că asta afectează munca magistraţilor. Şi sarcina MJ - care are iniţiativă legislativă - este să se asigure din timp, în nişte termene prevăzute de lege, să pună în acord dispoziţia de drept declarată neconstituţională cu decizia Curţii şi acest lucru a fost făcut de către minister", a explicat ea.

Ministrul Justiţiei a precizat că sunt numeroase proiecte pe masa Parlamentului, la Senat şi la Camera Deputaţilor, şi că se conlucrează bine cu Legislativul astfel încât să fie adoptate cu celeritate. În 16 februarie, Plenul Curţii Constituţionale a admis cu majoritate de voturi excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor din Codul de procedură penală care prevăd că supravegherea tehnică dispusă de procuror poate fi efectuată nu doar de "organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei", ci şi de "alte organe specializate ale statului". "În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma 'ori de alte organe specializate ale statului' din cuprinsul dispoziţiilor art.142 alin. (1) din Codul de procedură penală este neconstituţională. Curtea a constatat că textul criticat contravine prevederilor constituţionale cuprinse în art.1 alin. (3), conform cărora România este stat de drept, în care drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor sunt garantate", a precizat CCR.

Curtea a constatat, totodată, că sintagma supusă controlului nu respectă condiţiile de calitate ale unei norme legale sub aspectul clarităţii, preciziei şi predictibilităţii, întrucât "nu permite subiecţilor de drept să determine care sunt organele specializate ale statului abilitate să realizeze măsurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnică, măsuri cu un grad ridicat de intruziune în viaţa privată a persoanelor". Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se va comunica Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a sesizat CCR, respectiv Tribunalului Bucureşti - Secţia I Penală. Alineatul din Codul de procedură penală supus controlului de constituţionalitate prevede că "procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei ori de alte organe specializate ale statului", anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.