Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce urmărește Rusia prin 'Operațiunea pașaportul'

Radu Pop
stiri.md
pasaport rusesc

Forțele de Operațiuni Speciale ale Ucrainei (SSO) au transmis duminică, potrivit presei ucrainene, că Federația Rusă are 3 motive principale pentru care distribuie pașapoarte rusești în teritoriile ocupate temporar

„Rusia urmărește o serie de scopuri. Principalul este legalizarea ocupației. Dacă se distribuie pașapoarte, atunci propaganda rusă va putea promova și mai mult narațiunea că rușii trăiesc în regiune. În consecință, se poate promova legenda despre asuprirea populației și denazificarea ei.

Al doilea motiv: pașapoartele oferă rușilor date pe care apoi le folosesc pentru a organiza un pseudo-referendum. Acest „referendum” nu este recunoscut de nicio țară civilizată din lume, la fel cum nu au recunoscut referendumurile din estul Ucrainei sau Crimeea. Cu toate acestea, pentru ruși funcționează în propaganda internă.

Al treilea factor este forța de muncă. În cazul bărbaților, pașaportul rusesc stă la baza mobilizării, pe care rușii o desfășoară activ în teritoriile ocupate. Rușii au epuizat aproape toate resursele în așa-zisele republici populare independent Donețk și Lungansk și se pregătesc deja de mobilizare în sudul Ucrainei”, au spus autoritățile ucrainene.

Rușii creează artificial o criză socială și alimentară în teritoriile ocupate. În special, blochează primirea pensiilor ucrainene și a altor plăți bugetare. Adică, lăsând secțiuni vulnerabile ale populației de orice asistență socială. În acest fel, oamenii sunt forțați să obțină un pașaport. Chiar și ajutorul umanitar este oferit în schimbul obținerii unui pașaport.

„De fapt, rușii țin ostatici, pentru că nici teritoriile ocupate nu se pot lăsa direct în Ucraina, doar prin Crimeea, iar o astfel de călătorie costă bani, ceea ce nu are toată lumea. Prin urmare, oamenii cu venituri mici sunt forțați. să rămână în teritoriile ocupate și să le lase fără mijloace de trai. Singura cale de ieșire pentru cei care nu au plecat sau nu au fost torturați la subsol este să obțină un pașaport", subliniază SSO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.