Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cea de-a 25-a Conferinţă a ONU privind schimbările climatice s-a prelungit pentru a armoniza pozițiile divergente

incalzirea globala

Cea de-a 25-a Conferinţă a ONU privind schimbările climatice, COP25, care ar fi trebuit să se încheie vineri, s-a prelugit şi sâmbătă la Madrid după ce în urma ultimelor negocieri desfăşurate în timpul nopţii a fost propus un nou document final prin care se încearcă armonizarea poziţiilor divergente ale participanţilor, relatează agenţiile DPA şi EFE potrivit Agerpres.

Unul dintre principalele puncte de divergenţă este dacă să fie anunţate anul acesta ţinte mai ambiţioase pentru combaterea schimbărilor climatice. Conform acordului de la Paris privind schimbările climatice, obiectivele pentru anul 2030 trebuie decise în 2020.

Statele participante la COP25 nu s-au înţeles încă nici asupra ajutorului financiar care ar trebui acordat statelor mai sărace pentru a face faţă provocărilor generate de schimbările climatice.

Mai multe ţări au exprimat deja rezerve faţă de noul document, printre ele numărându-se Brazilia, Arabia Saudită sau Rusia, care protestează faţă de faptul că se acordă mai multă atenţie oceanelor în detrimentul spaţiilor continentale, în timp ce Uniunea Europeană a cerut obiective mai ambiţioase.

Textul propus menţionează Articolul 6 al Acordului de Paris, ce face referire la reglementarea pieţelor de carbon şi a provocat dispute între participanţii la COP25.

Mişcarea ecologistă Fridays for Future şi ţările care cer urmărirea unor ţinte mai ambiţioase critică această conferinţă pentru lipsa rezultatelor concrete.

Ministrul spaniol al tranziţiei ecologice, Teresa Ribera, gazdă a reuniunii, a recunoscut că ne aflăm într-un ''moment dificil''. Acţiunile împotriva schimbărilor climatice trebuie ''să răspundă la ceea ce solicită ştiinţa, cetăţenii şi guvernele'', a subliniat ea.

Preşedinta conferinţei, chiliana Carolina Schmidt, le-a acordat participanţilor o pauză pentru a studia proiectul de document propus, înaintea reluării dezbaterilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.