Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cea mai mare bătălie de tancuri din istorie s-ar putea repeta - Rușii fortifică regiunea Kursk

kursk

Două linii de apărare au fost construite în regiunea rusă Kursk, care se învecinează cu Ucraina, în vederea înfruntării unui eventual atac al forţelor ucrainene, a anunţat în weekend guvernatorul regiunii ruseşti, Roman Starovoit, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Săptămâna aceasta au fost finalizate lucrările de construcţie la două linii de apărare consolidată în regiunea Kursk”, a anunţat el duminică într-o postare pe Telegram.

O a treia linie de apărare urmează să fie construită până la 5 noiembrie, anunţă el.

”Suntem pregătiţi să facem faţă oricărei atingeri a teritoriului nostru”, dă el asigurări.

Guvernatorul regiunii ruse Belgrorod, care se află tot la frontiera cu Ucraina, a anunţat se asemenea, sâmbătă, începerea construirii unei linii de apărare în regiune.

”Am început să punem fortificaţii defensive”, a anunţat guvernatorul într-o postare pe Telegram şi a publicat mai multe imagini cu blocuri de beton în formă de piramidă, instalate în apropierea unui sat.

Rusia care poartă un război sângeros în Ucraina, de la sfârşitul lui februarie, a denunţat la jumătatea lui octombrie o ”creştere considerabilă” a tirurilor ucrainene vizând mai multe regiuni ruse frontaliere, inclusiv în Belgorod, dar şi în Kursk şi Briansk.

Sâmbătă, două persoane au fost ucise în atacuri ucrainene ale unor infrastructuri civile în regiunmea Belgorod.

Aproximativ 16.000 de oameni au rămas fără electricitate timp de mai multe ore, potrivit autorităţilor locale ruse.

Bătălia de la Kursk , 5 iulie – 23 august 1943, a fost ultima acțiune ofensivă de tip blitzkrieg de pe frontului de răsărit al celui de-al doilea război mondial. Beneficiind de cele mai bune informații asupra intențiilor lui Hitler, sovieticii au proiectat, realizat și disimulat cu grijă mai multe inele de lucrări defensive și câmpuri minate și au concentrat și camuflat cu grijă numeroase rezerve cu scopul declanșării unui contraatac strategic. Bătălia de la Kursk, care include și mai mica bătălie de la Prohorovka, este descrisă de propaganda sovietică, în mod fals [5], drept cea mai mare bătălie de blindate din toate timpurile, fiind implicate peste 8.000 de tancuri, și a inclus cea mai costisitoare zi de lupte aeriene din întreaga istorie. Germanii consideră drept bătălia de la Kursk numai Operațiunea Zitadelle, în timp ce sovieticii consideră că Zitadelle este numai faza defensivă a bătăliei, urmată de faza ofensivă formată din Operațiunile Kutuzov și Polkovodeț Rumianțev.

Deși germanii concepuseră inițial o lovitură ofensivă, apărarea bine organizată a sovieticilor nu numai că a stopat cu succes acțiunea germană, dar le-a permis să contraatace, după încheierea cu succes a fazei defensive, în două operațiuni consecutive:Operațiunea Kutuzov și Operațiunea Polkovodeț Rumianțev. După încheierea luptelor din arcul de la Kursk, sovieticii au câștigat definitiv inițiativa strategică de-a lungul întregii perioade care a mai rămas până la încheierea războiului. Din acest punct de vedere, bătălia de la Kursk poate fi considerată faza a 2-a a punctului de cotitură al războiului, în care prima fază este considerată victoria sovietică de la Stalingrad. Atacurile sovietice care au urmat eliminării forțelor germane de la Kursk au dus la eliberarea Oriolului și Belgorodului pe 5 august și a Kievului pe 23 august, împingându-i înapoi pe germani pe un front larg, primul succes sovietic de amploare din timpul unei ofensive de vară.

Bătălia de la Kursk a demonstrat că frontul de răsărit a fost caracterizat de cea mai mare concentrare de trupe din timpurile moderne. Defensiva sovietică a fost atât de bine gândită, încât atunci când Armata Roșie a trecut la faza de contraatac, ea a fost capabilă să dezvolte ofensive pe patru axe separate de înaintare, evitând capcana întinderii prea mari a contraatacului. Această bătălie se numără printre subiectele de studiu din toate academiile militare moderne

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.