Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cea mai vârstnică supravieţuitoare din Franţa a lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz a murit

auschwitz

Cea mai vârstnică supravieţuitoare din Franţa a lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz a decedat la vârsta de 101 ani, a anunţat vineri Administraţia prezidenţială franceză, potrivit dpa, scrie Agerpres.

Preşedintele Emmanuel Macron i-a adus un omagiu Henriettei Cohen, decedată luni, pe care a numit-o o ''femeie curajoasă, puternică, generoasă şi consecventă''. 

Henriette Cohen şi soacra sa au fost arestate în mai 1944 de poliţia secretă nazistă Gestapo după o razie în apropiere de Marsilia ocupată. Soacra sa a a fost ucisă în camerele de gazare de la Auschwitz-Birkenau, dar Cohen a supravieţuit, reuşind să se întoarcă în Franţa în ianuarie 1945. 

Ulterior, s-a reîntâlnit cu soţul său şi cele două fiice ale lor, care scăpaseră de poliţia secretă nazistă şi fuseseră ascunşi de localnici.

Citește și: Ozzy şi Sharon Osbourne l-au acuzat pe Donald Trump că a folosit cântecul 'Crazy Train' fără acord

Ca mulţi alţi supravieţuitori ai Holocaustului, iniţial Henriette Cohen nu a dorit să discute despre experienţa sa traumatizantă. 

''În cele din urmă, după 40 de ani de tăcere, ea a găsit puterea de a se destăinui şi a le povesti celor foarte tineri despre atrocităţile din lagărele de concentrare, 'astfel încât nimeni nu ar putea nega Holocaustul', potrivit propriilor cuvinte'', relevă o declaraţie a Palatului Elysee. 

Istoricii consideră că regimul nazist din Germania a ucis între 1,1 milioane şi 1,5 milioane de oameni numai în lagărul de la Auschwitz-Birkenau în Al Doilea Război Mondial. Majoritatea victimelor au fost evrei. În total, 6 milioane de evrei au fost omorâţi în timpul Holocaustului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.