Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cea mai veche fântână de lemn din lume a fost descoperită de arheologii cehi

fantana

O fântână neolitică din lemn descoperită în Republica Cehă în urmă cu doi ani reprezintă cea mai veche structură de acest tip din lume, au anunţat marţi arheologii cehi, citând rezultatele unor teste aprofundate, informează AFP, potrivit AGERPRES.

"Am realizat o analiză dendrocronologică şi am confirmat rezultatul prin intermediul unei datări cu carbon", a declarat Jaroslav Peska, cercetător la Centrul arheologic din Olomouc, un oraş din estul Republicii Cehe.

Citește și: VIDEO CONTRE live între ministrul Justiției și premier pe alegerea președinților de CJ! Predoiu: Să fie trimis în Parlament

"Fântâna datează din perioada 5256 î.e.n. - 5255 î.e.n. În lume nu există nicio altă structură artificială din lemn mai veche decât aceasta şi care să fi fost datată prin dendrocronologie, deşi această stare de fapt ar putea să se schimbe în viitor", a explicat expertul ceh.

Cu o adâncime iniţială de aproximativ patru metri, fântâna a fost descoperită în 2018 cu ocazia lucrărilor de construire a unei autostrăzi, la o distanţă de 120 de kilometri est în raport cu capitala ţării, Praga.

"Am dezgropat o parte inferioară din lemnul fântânii, care măsoară 1,4 metri în înălţime", a adăugat Jaroslav Peska.

Potrivit agenţiei de presă CTK, osatura fântânii era construită cu ajutorul a patru stâlpi plasaţi în colţuri şi decupaţi pentru a permite apoi plasarea scândurilor.

Până în prezent, cercetătorii estimau că această tehnologie a fost folosită mult mai târziu.

Citește și: CIRC DIPLOMATIC! Ambasada României din Londra e ACUZATĂ că nu și-a plătit chiria: datoriile se ridică la 75.000 de lire sterline

Arheologii au reuşit să extragă întreaga structură a fântânii, cât şi solul conţinut de ea, care a fost testat pentru a oferi oamenilor de ştiinţă mai multe informaţii despre mediul înconjurător din neolitic, ultima perioadă din cea mai recentă eră glaciară de pe Terra.

"Fântâna este în prezent în curs de conservare şi, după ce acest lucru va fi făcut, ea va fi transportată la muzeul din Pardubice (un oraş învecinat, n.r.) peste doi sau trei ani", a precizat Jaroslav Peska.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.