Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ramzan Kadîrov va purta numele 'Mekh-Da'. Cecenia și-a introdus în Constituție o denumire specială pentru liderul suprem

kadirov

Parlamentul cecen a adoptat un amendament conform căruia preşedintele republicii, în Constituția cecenă, se va numi ''Mekh-Da'' (în traducere, Tată al poporului sau Tată al ţării), a declarat președintele Parlamentului cecen, Magomed Daudov, conform meduza.io, scrie Rador.

El a afirmat că un astfel de amendament a fost adoptat pentru stabilirea uniformității în utilizarea titulaturii de lider al regiunii în limba cecenă. Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, este primul care va purta titulatura.

Daudov a specificat că termenul 'Mekh-Da' a fost folosit în rândul locuitorilor Ceceniei rezistând de-a lungul istoriei și în traducere înseamnă 'cel mai înalt oficial al republicii'.

Deputatul Dumei de Stat Adam Delimhanov a explicat ce înseamnă 'Mekh-Da'. 'Sensul acestui cuvând mai exact este de lider responsabil pentru poporul său', a spus Magomed Daudov.

Folosit și de inguși

În același timp, publicația Kavkaz.Realii indică faptul că în traducerea literară, ''Mehkan'' înseamnă ''Tată al regiunii'', dar este folosit în sensul de 'Tată al poporului', 'Tată al ţării'.

Makka Albogacieva, cercetător la Departamentul de Etnografie din Caucaz al Muzeului de Antropologie și Etnografie Petru cel Mare, a declarat că în trecut termenul ''Mehkan Da'' (la inguși) sau Mekh Da (la ceceni) nu era folosit. Potrivit cercetătorului, ingușii și cecenii au început să folosească acest termen destul de recent, după cum este numit informal liderul regiunii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.