Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CEDO blochează transferul unor adolescenţi şi al unei gravide dintr-un azil în zona de tranzit

CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a blocat o decizie a autorităţilor ungare de a transfera opt adolescenţi şi o femeie însărcinată dintr-un centru de azil pentru refugiaţi din apropiere de Budapesta în zona de tranzit stabilită de-a lungul graniţei ungaro-sârbe, unde ar fi fost "deţinuţi", a anunţat marţi Comitetul Helsinki din Ungaria, informează MTI. Procedura a fost iniţiată vineri de organizaţia nonguvernamentală, venind în întâmpinarea noilor reglementări adoptate de Ungaria în baza cărora persoane "evident vulnerabile şi necesitând tratament special" pot fi transferate din tabere deschise de refugiaţi în facilităţi cu regim închis în zona de tranzit.

CEDO solicită guvernului de la Budapesta să aducă explicaţii până la 10 aprilie cu privire la momentul ales şi baza legală pentru aceste transferuri, existenţa de servicii pentru necesităţi speciale, posibilităţile de acces la studii sau servicii medicale şi asigurarea de condiţii adecvate minorilor în centrele din zona de tranzit.

Legea ungară privind "reţinerea sistematică a migranţilor", intrată în vigoare marţi, a fost intens criticată de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, dar şi de Uniunea Europeană. Aflat marţi în vizită la Budapesta, comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, a evocat respectarea "principiilor" UE, deşi nu a evocat explicit noua măsură. "Uniunea noastră prevede să li se asigure ajutor într-un mod uman, demn şi respectuos celor aflaţi în necesitate", a afirmat comisarul european după o întâlnire "amicală şi pozitivă" cu ministrul ungar de interne Sandor Pinter. El a precizat că acest lucru "înseamnă un acces real la procedura de azil" şi "garantarea posibilităţii de a contesta deciziile", adăugând că s-a convenit crearea unei echipe de experţi care să asigure respectarea reglementărilor comune ale UE de către noile măsuri din Ungaria, conform Agerpres.

Guvernul ungar a dat asigurări că centrele de refugiaţi din zona de tranzit, care nu sunt deschise presei, sunt dotate cu echipament de confort modern şi ocupanţii lor beneficiază de trei mese pe zi, ca şi de acces la asistenţă medicală şi mijloace de telecomunicaţie, menţionează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.