Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CEDO ia Grecia de GULER - Îi cere să ia măsuri pentru protejarea migranţilor

Greece
granita turcia grecia migranti

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), sesizată în regim de urgenţă de trei migranţi găzduiţi într-o tabără de refugiaţi în Grecia şi care se consideră ameninţaţi de COVID-19, i-a cerut Atenei să ia măsurile necesare pentru protecţia lor, informează joi CEDO, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Reclamanţii, doi minori neînsoţiţi şi un bărbat de 80 de ani, au acuzat condiţiile mediocre din taberele de refugiaţi insalubre şi suprapopulate din Grecia, subliniind riscul de a se îmbolnăvi de COVID-19.

În acest dosar, CEDO, cu sediul la Strasbourg, le-a cerut marţi autorităţilor Greciei "să-i transfere pe reclamanţi sau cel puţin să le garanteze condiţii compatibile" cu cele prevăzute de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care interzice "tratamentele inumane şi degradante".

Ea le-a cerut de asemenea să ofere îngrijiri, precum şi o asistenţă medicală conformă stării lor de sănătate celor trei migranţi, găzduiţi într-o tabără de refugiaţi din insula Samos.

Citește și: Un tratament anti-COVID-19 a avut succes la șase pacienți în stare gravă din Israel

În jur de 100.000 de solicitanţi de azil trăiesc în prezent în Grecia, dintre care 70.000 în cele 38 de tabere instalate pe teritoriul său, potrivit autorităţilor greceşti.

Două dintre aceste două tabere, situate în Grecia continentală, au fost plasate săptămâna trecută în carantină după înregistrarea a 28 de cazuri de COVID-19.

Într-un dosar distinct, CEDO a suspendat provizoriu, la sfârşitul lui martie, extrădarea unui bărbat de 60 de ani arestat la Londra în vara lui 2017. SUA îi cer Regatului Unit extrădarea lui pentru a-l judeca într-un dosar de trafic cu stupefiante.

Dezvăluind că acest bărbat, a cărui naţionalitate nu a fost precizată, suferă de diabet şi de astm, CEDO a întrebat părţile cu privire la riscul "ca el să fie supus unor pedepse inumane şi degradante" dacă va fi condamnat la închisoare pe viaţă, pedeapsă "ireductibilă" în SUA.

Însă, înainte de a a lua o decizie în acest dosar, CEDO a ridicat problema unei posibile încălcări a Convenţiei Europene din cauza condiţiile de detenţie la care el ar fi supus în SUA în contextul pandemiei de COVID-19.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.