Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CEDO validează interdicţia vălului islamic în Belgia

www.paginadepolitica.ro
văl islamic

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a validat marţi interdicţia privind portul de niqab (vălul integral - n.r.) în public, interdicţie emisă în Belgia în 2011, considerând-o 'necesară într-o societate democratică', informează AFP, conform agerpres.

Judecătorii au urmat argumentele deciziei luate în 2014, printr-o sentinţă devenită jurisprudenţă, ce valida aceeaşi interdicţie decretată în Franţa.

Statul Islamic confirmă moartea liderului lor. Abu Bakr al-Baghdadi a fost ucis într-un atac aerian al aviației ruse

Curtea a fost sesizată prin două plângeri pentru discriminare şi încălcare a vieţii private: prima, formulată de o belgiancă şi o marocancă, ambele de confesiune musulmană, viza legea adoptată în Belgia la 11 iunie 2011. A doua, înaintată de o belgiancă de confesiune musulmană, denunţa reglementările comunitare adoptate în 2008 de comunele Pepinster, Dison şi Verviers, pentru a 'interzice portul unei ţinute vestimentare ce disimulează faţa persoanelor oricând şi în orice loc public'.

Judecătorii au considerat în cele două cazuri că restricţia contestată 'vizează să garanteze condiţii de convieţuire, ca element pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor altuia' şi că ea 'poate trece drept necesară într-o societate democratică'.

De asemenea, ei au validat sancţiunile prevăzute pentru contravenienţi. Legea belgiană prevede o sancţiune penală ce poate ajunge de la amendă până la pedeapsa cu închisoarea în caz de recidivă. Curtea a precizat că aplicarea sancţiunilor nu este automată.

Între altele, au subliniat judecătorii, ascunderea feţei în spaţiul public este o 'infracţiune mixtă' în legislaţia belgiană, adică ea ţine de procedura penală şi de acţiunea administrativă, ceea ce îi oferă statului belgian o marjă de apreciere în aplicarea sancţiunilor prevăzute.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.