Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cehia a început campania pe faţă în favoarea lui Hillary Clinton: Ce îi reproşează lui Donald Trump

cnbc.com
hillary trump

Premierul ceh, Bohuslav Sobotka, a apreciat marţi că succesul democratei Hillary Clinton în cursa pentru Casa Albă ar garanta mai bine securitatea ţărilor membre ale NATO în estul Europei decât cel al candidatului republican Donald Trump, relatează AFP. ''Ţinând cont de declaraţiile preelectorale ale lui Donald Trump şi Hillary Clinton şi din punctul de vedere al garanţiilor pentru aliaţi, eu consider că va fi mai multă securitate odată cu alegerea dnei Clinton'', a declarat Sobotka în ziarul economic Hospodarske Noviny. ''Decizia le revine alegătorilor americani, dar mi se pare că experienţa şi declaraţiile lui Hillary Clinton oferă o mai mare garanţie în ce priveşte menţinerea cooperării transatlantice'', a subliniat el.

Republica Cehă, ca şi alte ţări din Est, sunt neliniştite după recentele declaraţii ale lui Donald Trump referitoare la angajarea sistematică a SUA în apărarea aliaţilor lor est-europeni. Într-un articol publicat în New York Times la sfârşitul lui iulie, candidatul republican a afirmat îndeosebi că, dacă Rusia atacă ţările baltice (Estonia, Letonia şi Lituania), el va verifica mai întâi dacă ele ''şi-au respectat obligaţiile'' faţă de SUA. Aceste declaraţii pun în discuţie articolul 5 din Tratatul de la Washington, care a pus în aprilie 1949 bazele NATO şi care prevede că dacă o ţară membră este victima unui atac armat atunci celelalte o vor ajuta. Republica Cehă a intrat în Alianţa Nord-Atlantică în 1999, împreună cu Ungaria şi Polonia, după circa zece ani de la căderea regimurilor comuniste în ţările respective, foşti sateliţi ai ex-URSS.

Membre ale NATO din 2004, cele trei ţări baltice, care sunt foarte îngrijorate ca urmare a anexării Crimeii de către Rusia şi a sprijinului Moscovei faţă de rebelii pro-Kremlin în estul Ucrainei, cer o întărire a prezenţei alianţei în regiune. Vicepreşedintele american Joe Biden sublinia marţi la Riga că respectarea obligaţiilor ce decurg din articolul 5 al Tratatului de la Washington reprezintă ''o onoare sacră'' pentru Statele Unite. ''Teama că Statele Unite procedează la o dezangajare, într-un mod sau altul, în regiune pur şi simplu nu este adevărată'', a subliniat Biden, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.