Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cehia cere Rusiei 'despăgubiri complete' pentru exploziile soldate cu doi morţi la un depozit de armament

Getty Images
Cehia

Ministerul ceh de Externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Praga şi a cerut Moscovei despăgubiri pentru exploziile soldate cu doi morţi la un depozit de muniţie, în 2014, în care ar fi fost implicaţi spioni ruşi, relatează AFP.

Acuzaţii în acest sens, formulate în aprilie, au condus la expulzarea reciprocă a zeci de diplomaţi şi altor membri ai personalului celor două ambasade şi au redus relaţiile ceho-ruse la cel mai scăzut nivel de decenii, potrivit news.ro.

Moscova a catolgat Cehia drept un ”stat inamical”, care a ”desfăşurat acţiuni inamicale” împotriva Rusiei.

”Adjunctul ministrului ceh de Externe Martin Smolek l-a convocat pe ambasadorul rus Aleksandr Zmeievski”, a anunţat luni într-un comunicat diplomaţia cehă.

Martin Smolek ”i-a remis o notă diplomatică ambasadorului rus prin care se cere o despăgubire completă a pagubelor” cauzate de cele două explozii care au avut loc într-un depozit în apropierea satului Vrbetice, în estul Cehiei.

În aceste explozii au murit doi muncitori locali, iar deflagraţiile au cauzat pagube materiale importante.

Ministerul ceh de Externe nu a precizat suma revendicată.

Praga a anunţat că ea consideră Moscova vinovată şi a reclamat discuţii cu privire la acest subiect.

Martin Smolek i-a transmis lui Aleksandr Zmeievski că înscrierea Cehiei pe lista rusă a ”statelor ianmicale” constituie o încălcare a dreptului internaţional şi a cerut Moscovei să anuleze această măsură.

Doi agenţi din cadrul serviciilor secrete militare ruse GRU, suspectaţi de plănuirea exploziilor la Vrbetice, sunt aceiaşi agenţi suspectaţi de otrăvirea fostului dublu agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia, la Salisbury, în Anglia, în 2018.

Presa locală scrie că aceste explozii aveau ca ţintă armament aparţinţând unui comerciant bulgar, probabil destinat Ucrainei.

Relaţiile Moscovei cu Occidentul s-au deteriorat după ce Rusia a anexat Peninsula ucrainaă Crimeea în 2014 şi îi susţine pe rebelii propruşi într-un război civil cu forţe ucrainene în Donbas, în estul Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.