Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cehia și-a ales președintele: Are 73 de ani e pro-rus, pro-chinez și ostil imigrației

milos zeman

Preşedintele în exerciţiu al Cehiei, Milos Zeman, a fost reales în funcţie, după turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat vineri şi sâmbătă, cu 51,9% din sufragii, în faţa contracandidatului său, independentul Jiri Drahos, conform rezultatelor anunţate de televiziunea publică cehă după numărarea a circa 95% din buletinele de vot, transmite AFP.

Zeman, 73 de ani, îl devansează pe academicianul proeuropean Drahos, 68 de ani, care întruneşte 48% din opţiuni, scrie agerpres.ro.

Citește și: Ce salariu primea CTP de la Sorin Ovidiu Vântu

Milos Zeman, un veteran al stângii din Cehia, prorus, prochinez şi ostil imigraţiei, s-a plasat pe primul loc şi în cel dintâi tur de scrutin, în care a obţinut 38,56% din voturi. Contracandidatul său Jiri Drahos a întrunit atunci 26,60% din sufragii.

'Permiteţi-mi să le mulţumesc tuturor alegătorilor care au participat la aceste alegeri', a declarat Drahos sâmbătă, în prima sa reacţie, fără a dori să comenteze pe marginea rezultatelor parţiale.

Citește și: IMAGINI SURPRINZĂTOARE! Cum arăta Simona Halep la 18 ani, ce liceu a urmat și cum îi spuneau colegii

În faţa urnelor de vot, vineri, Zeman a spus că lui Drahos îi lipseşte experienţa. „Oponentul meu este o persoană care nu a exersat până acum politica”, a spus el.

Între timp, Jiri Drahos a mulţumit susţinătorilor lui şi a spus că „energia nu poate fi împiedicată, indiferent de consecinţe”.

Citește și: Documente EXCLUSIVE! ȘANTAJ și abuz în serviciu – acuze grave la adresa ministrului demisionar al Tineretului și Sportului

Alegerile, care s-au încheiat sâmbătă, au reflectat divizarea votanţilor - cei cu venituri mici şi cu un nivel educaţional scăzut, din mediul rural, au votat preponderent cu Zeman; cei cu venituri mai mari, educaţi, din mediul urban, l-au preferat pe Drahos.

Zeman a promis că îl va renumi pe miliardarul Andrej Babis prim-ministru, aceasta fiind a doua şansă a lui de a forma un guvern după ce a pierdut, în urmă cu o sptămână, votul de încredere al Parlamentului.

Citește și: Au transformat 10 zile în 10 LUNI! Ce au făcut procurorii DIICOT în cazul comisarului Berbeceanu

Primul mandat al lui Milos Zeman se încheie în martie.

Milos Zeman beneficiază de sprijin mai ales în mediul rural, în timp ce Jiri Drahos este preferat de mediile intelectuale şi în marile oraşe.

Majoritatea candidaţilor eliminaţi în primul tur au declarat că îl susţin pe Drahos.

Citește și: Această lege intră în vigoare AZI! De ce SERVICII GRATUITE vor beneficia românii, începând de sâmbătă, 27 ianuarie .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.