Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cehii vor să COPIEZE OUG 114 a PSD, cu taxa pe lăcomie: Praga vrea bani de la bănci, pe modelul românesc

EPA
proteste cehia

Cehia trebuie să introducă o taxă specială pe bănci pentru a putea finanţa cheltuielile din domeniul social, a anunţat un partid din coaliţia la putere la Praga, crescând presiunile asupra premierului Andrej Babis, cel care a promis că nu va majora povara fiscală pentru companii, transmite Bloomberg, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Maria Grapini, ELIMINATĂ de la numărătoarea voturilor din Comisia LIBE, după ce a GREȘIT opțiunile pentru Kovesi

La fel ca şi alte state fost comuniste membre ale Uniunii Europene, Cehia se pregăteşte de o încetinire a ritmului de creştere a economiei pe fondul semnalelor privind slăbiciunile cu care se confrunt principala sa piaţă de export, zona euro. Cel mai recent efort de consolidare a veniturilor la buget prin taxe speciale introduse pentru anumite sectoare a avut loc în România, unde "taxa pe lăcomie" a generat o prăbuşire a bursei şi critici din partea Băncii Naţionale, relatează Bloomberg.

Premierul ceh Andrej Babis analizează posibilitatea de a tăia cheltuielile ministerelor şi are în vedere taxe mai mari pe ţigări şi alcool pentru a creşte veniturile la buget. Babis a respins în repetate rânduri propunerile social democraţilor de a majora impozitele plătite de companii, însă acest partid care face parte din coaliţia guvernamentală insistă că este nevoie de astfel de măsuri pentru a putea respecta promisiunile vizând majorarea cheltuielilor sociale.

"Are legătură cu dezbaterile privind buget de stat de anul viitor. Social Democraţii spun de mult timp că nu putem doar să reducem cheltuieile. Trebuie să găsim şi o nou sursă de venituri", a declarat preşedintele Partidului Social Democrat din Cehia, Jan Hamacek, într-un interviu acordat cotidianului E15.

Deşi colectarea taxelor merge bine, statul ar trebui să se concentreze mai mult pe bănci, mari corporaţii şi marile sume de bani care ies din ţară sub formă de dividende plătite proprietarilor străini, a spus Hamacek, care este şi ministru de Interne şi vicepremier. Guvernul trebuie să găsească o sumă suplimentară de 30 de miliarde de coroane (1,3 miliarde dolari) la buget, dacă vrea să majoreze pensiile aşa cum şi-a propus, a adăugat Hamacek.

Social democraţii din Cehia estimează că o taxă mai mare pe bănci ar aduce venituri suplimentare de aproximativ 10 miliarde de coroane la buget.

"Nu îmi pot imagine cum vom putea respecta programul de guvernare fără această taxă", a spus Hamacek.

La finele anului trecut, Guvernul de la Bucureşti a stabilit, prin Ordonanţa 114/2018, impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită iniţial de autorităţi "taxă pe lăcomie".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.