Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cei 15 români repatriați din Afganistan au ajuns la București

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Inquam repatriere afganistan

UPDATE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, sâmbătă, la sosirea a 15 cetăţeni români repatriaţi din Afganistan, că demersurile în cadrul celulei de criză inter-instituţionale vor continua pentru a putea evacua şi ultima persoană care şi-a exprimat dorinţa în acest sens, dar care nu a putut ajunge din raţiuni de securitate "extrem de dificile" la aeroportul din Kabul.

"Bine v-aţi întors sănătoşi!", le-a transmis Aurescu celor sosiţi din Afganistan.

Cei 16 cetăţeni români care au fost evacuaţi în ultimele trei zile cu o aeronavă a Forţelor Aeriene Române se alătură altor peste 30 care au plecat din Afganistan cu nave ale unor state partenere.

"Dincolo de orice evaluare politico-diplomatică şi de securitate, Afganistanul este în acest moment un loc al disperării şi suferinţei umane extreme. Am simţit acest lucru direct, în toate aceste zile, în toate acţiunile noastre şi contactele personale pe care le-am avut", a spus Aurescu.

El a adăugat că vor continua demersurile de a aduce în România pe cetăţenii afgani care au lucrat cu trupele române şi pe studenţii care au burse oferite de ţara noastră.

"Ne vom preocupa în continuare şi de unele categorii vulnerabile cum sunt jurnaliştii afgani, dintre care am încercat, de asemenea, să evacuăm ieri şi vom ţine contactul cu toţi cetăţenii români încă aflaţi în Afganistan, fie că vor sau nu să fie repatriaţi. Mă bucur că în aceste zile am reuşit să scoatem din Kabul şi şapte cetăţeni ai unor state partenere, cinci cetăţeni bulgari, un american şi un britanic", a afirmat ministrul român de Externe.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, s-a adresat și el celor prezenți la aeroportul Otopeni.

Citește și: SRI și SIE s-au implicat! Klaus Iohannis se bucură de repatrierea românilor din Afganistan: 'Am fost informat în permanenţă de Celula de criză'

„Doresc să-i mulțumesc Ministrului de Externe pentru modul cum a coordonat această celulă de criză, și celorlalte instituții implicate, astăzi această celulă există și o putem utiliza”, a spus Nicolae Ciucă.

Unul dintre românii evacuați din Afganistan le-a mulțumit militarilor și autorităților pentru misiunea lor.

„În numele colegilor mei vreu să vă mulțumesc pentru efortul pe care l-ați făcut, am ajuns acasă și vă mulțumim... Toți au avut mare grijă de noi”, a spus bărbatul.

Știrea inițială

Avionul militar care a evacuat 15 români din capitala Afganistanului, Kabul, a aterizat, sâmbătă, la Baza Aeriană 90. Avionul a fost aşteptat de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, reprezentanţi ai Armatei Române, dar şi de ambasadorul Bulgariei, în condiţiile în care la bordul aeronavei de află şi patru cetăţeni bulgari.

Aeronava C-130 Hercules a aterizat în jurul orei 13:00 pe pământ românesc, la Baza Aeriană 90. Alături de cei 15 cetăţeni români se află şi patru cetăţeni bulgari.

Citește și: Florin Cîțu, precizări de ULTIMĂ ORĂ: 'Continuăm să ținem legătura cu restul românilor pentru a-i aduce și pe ei în siguranță acasă' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.