Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cei din Grecia vor să evacuaze mii de migranţi de pe insule înainte de sosirea iernii

migranti

Grecia va continua evacuarea a mii de refugiaţi şi migranţi aflaţi pe insulele sale, mai ales după un acord cu Turcia vizând facilitarea retrimiterilor în această ţară, prevăzute de pactul semnat în martie 2016 între Uniunea Europeană şi Ankara pentru stoparea rutei de migraţie din Marea Egee, au indicat luni surse guvernamentale de la Atena, citate de AFP. Acestea au confirmat informaţiile publicate de cotidianul Kathimerini, la sfârşitul săptămânii trecute, conform cărora Grecia şi Turcia 's-au înţeles' ca Ankara să accepte, în cadrul acordului său cu Uniunea Europeană, revenirea unor persoane 'exilate' de pe teritoriul continental al Greciei şi nu doar de pe insulele greceşti din Marea Egee, conform Agerpres.

Conform uneia din surse, acordul - încheiat săptămâna trecută cu ocazia vizitei preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan în Grecia - ar urma să reducă presiunea cu care se confruntă insulele, unde locuiesc, în condiţii precare agravate de apropierea iernii, peste 15.000 de 'exilaţi'.

Până în prezent, transferurile către Grecia continentală ale acestor persoane sunt limitate la cele considerate 'vulnerabile' (minori neînsoţiţi, familii monoparentale, victime ale torturii ş.a.) şi exceptate în consecinţă de la pactul UE-Turcia. Ceilalţi, care ar trebui retrimişi în Turcia, erau până acum menţinuţi pe insule, de teamă că Ankara va refuza să îi preia şi la presiunea partenerilor europeni, îngrijoraţi de o reluare a valului de migraţie spre Europa. Unda verde dată de Turcia revenirilor prin Grecia continentală ar urma să deblocheze plecările în rândul acestei categorii, astfel încât pe insule să rămână un 'număr care poate gestionat' de migranţi, a indicat o sursă guvernamentală.

Aceste persoane, printre care acordul UE-Turcia i-a inclus pe refugiaţii sirieni, vor fi reţinute în Grecia continentală în 'tabere închise', a precizat sursa. Între timp, transferurile de persoane considerate 'vulnerabile' s-au intensificat, peste 1.000 fiind evacuate de pe insule în ultimele zile, dintre care 270 spre Creta la sfârşitul săptămânii şi 265 spre Atena luni. Aproximativ 3.500 au fost aduse în Grecia continentală în noiembrie. Potrivit organizaţiei neguvernamentale Oxfam, în total 5.000 de persoane ar urma să fie transferate de pe insule în decembrie, o cifră neconfirmată însă oficial. 'Este vorba despre un pas foarte pozitiv, care va salva vieţi', a declarat Nicola Bay de la misiunea Oxfam-Grecia, reamintind că, deşi iarna se apropie, 'mii de persoane încă se adăpostesc în corturi neîncălzite' pe insulele din Marea Egee.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.