Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cei mai eficienți mercenari Wagner mută strategic: au plecat într-o nouă misiune

The Moscow Times
Wagner africa

Mai multe sute de combatanţi "experimentaţi" ai grupului Wagner au ajuns în Republica Centrafricană pentru "a asigura securitatea" înainte de referendumul de la 30 iulie, a anunţat duminică un grup cu legături cu activitatea de instruire a paramilitarilor ruşi, relatează AFP, informează Agerpres.

"Un alt avion a ajuns la Bangui cu instructori care vor lucra în Republica Centrafricană. Rotaţia prevăzută continuă. Mai multe sute de profesionişti experimentaţi ai societăţii Wagner se alătură echipei care lucrează în Republica Centrafricană", a anunţat pe Telegram Comunitatea ofiţerilor pentru securitate internaţională (COSI).  "Instructorii ruşi vor continua să ajute militarii din forţele armate centrafricane şi forţele de ordine să asigure securitatea, înainte de referendumul constituţional prevăzut pentru 30 iulie", precizează comunicatul.  Odată cu acest comunicat, COSI a publicat o fotografie în care se pot vedea celor puţin 30 de persoane în ţinută militară, aliniate, pe ceea ce pare a fi pista unui aeroport.

Potrivit SUA, COSI este o societate paravan pentru grupul Wagner în Republica Centrafricană. Aceasta este condusă de un rus, Aleksandr Ivanon, vizat de sancţiuni americane din ianuarie.

În comunicatul său publicat duminică, COSI dă asigurări că instructorii săi formează de "peste cinci ani" forţele de securitate centrafricane, ceea ce a permis "consolidarea nivelului de securitate generală" al ţării.

Context

La începutul lui iulie, mai multe surse străine au afimat că un număr nedeterminat de mercenari ai Wagner părăseşte Republica Centrafricană, o informaţie dezminţită puternic de guvern.

Statutul societăţii paramilitare private şi continuarea operaţiunilor sale sunt nesigure după rebeliunea eşuată din Rusia de pe 23 şi 24 iunie.

Însă intervenţiile sale în străinătate, în special în Siria dar şi în ţări africane precum Sudan, Republica Centrafricană şi Mali, nu au fost puse până acum sub semnul întrebării. Încă de la finalul rebeliunii Wagner, autorităţile de la Bangui au afirmat că activităţile grupului de mercenari vor "continua".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.