Cei mai iuți ardei din lume sunt în România. Oamenii au nevoie de echipament special pentru a-i atinge

Autor: Alexandra Pricop

Publicat: 11-10-2025 21:26

Actualizat: 11-10-2025 21:55

Article thumbnail

Sursă foto: Facebook

La Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău se cultivă ardeii care dețin titlul de cei mai iuți din întreaga lume. Acești ardei au o iuțeală extremă, iar procesul de recoltare este extrem de periculos. Pentru a manipula semințele, lucrătorii sunt obligați să poarte halate, măști și chiar două perechi de mănuși.

Cel mai recent soi omologat al Băncii de Resurse Genetice Vegetale atinge un nivel de 2,4 milioane de unități Scoville, ceea ce echivalează cu 400 de ardei iuți obișnuiți. Această variantă este rezultatul unor încrucișări atent selecționate între soiuri de renume, precum Madame Jeanette și Habanero, combinate ulterior cu Cornul Caprei, un soi tradițional românesc.

La ce se folosesc ardeii

În ciuda puterii sale deosebite, acest ardei nu este destinat consumului alimentar, ci mai degrabă scopurilor speciale. Conținutul său ridicat de capsaicină îl face ideal pentru utilizarea în diverse produse, precum spray-uri pentru autoapărare sau protecție împotriva animalelor mari, cum ar fi urșii.

„Aceste soiuri cu un conținut ridicat de capsaicină sunt folosite mai mult în industrie, nu în alimentație. De fapt, dacă te-ai atinge de un astfel de ardei, ai simți efectele pe piele mult timp”, spune Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău, conform Antena 3 CNN.

Ardeii iuți de la Buzău nu sunt doar incredibil de iuți, ci au și o sursă remarcabilă de vitamina C, având o concentrație mult mai ridicată decât lămâile.

Google News
Explorează subiectul
Comentează
Articole Similare
Parteneri