Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel care a demarat campania impotriva tortionarilor, reactie la condamnarea lui Visinescu

andrei muraru

Fostul presedinte executiv al IICCMER, Andrei Muraru, cel sub conducerea caruia Institutul a demarat campania de aducere in fata justitiei a tortionarilor regimului comunist, considera ca decizia de vineri a instantei marcheaza o schimbare la fata a justitiei din Romania si o recunoastere a suferintei victimelor acelui regim.

"(n.r. Condamnarea lui Alexandru Visinescu) este o reusita a acelei campanii de aducere in fata justitiei a responsabililor din sistemul penitenciar care au comis crime si abuzuri in timpul comunismului, este cea mai importanta decizie a justitiei romane cu privire la responsabili ai regimului comunist si probeaza fara doar si poate o schimbare la fata a justitiei din Romania, pentru ca dupa 25 de ani avem o condamnare, fie si in prima instanta, a unei persoane acuzate de crime savarsite in exercitarea functiei in sistemul penitenciar.

Citeste si: Torţionarul Vişinescu, condamnat la 20 de ani de închisoare

Procuroarea este o femeie care are in jur de treizeci si ceva de ani, judecatoarea care a judecat acest caz in prima instanta este de asemenea o persoana din tanara generatie. Asta dovedeste evident ca in justitia romana s-a produs o schimbare la fata.

Pentru mine este o implinire institutionala si personala pentru ca am demarat aceasta campanie si pentru ca am sesizat Parchetul cu privire la faptele lui Alexandru Visinescu. Pentru Institut este prima condamnare de la infiintarea institutiei, acum aproape 10 ani, iar pentru victime, nu in ultimul rand, este o recunoastere a suferintei", a spus, pentru stiripesurse.ro, Andrei Muraru, in prezent consilier prezidential.

El are convingerea ca decizia in prima instanta va fi mentinuta si in apel si spera ca aceasta sa vina pana in primavara lui 2016. De asemenea, el nu crede ca aceasta condamnare este 'prea putin, prea tarziu'.

"Acum s-au implinit conditiile din toate punctele de vedere, si social, si politic, si din punct de vedere al justitiei, pentru ca aceasta decizie sa fie luata. Niciodata nu e prea tarziu pentru a se face dreptate", a spus Andrei Muraru.

Intrebat daca acest caz ar fi ajuns in instanta fara eforturile IICCMER, Muraru a raspuns: "Nu, evident. Pentru ca Institutul a depus pana la acea data nenumarate sesizari care s-au soldat cu blocaje, inca din faza de urmarire penala, si cred ca succesul acestei campanii a stat de fapt in capacitatea noastra de a o gandi si a o promova in mod public si a deschide ochii societatii romanesti cu privire la ceea ce s-a intamplat acum 50 de ani".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.