Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel mai aşteptat tratat de pace. Japonia şi Rusia sunt aproape de o înţelegere

Guvernul japonez ar putea semna un tratat de pace cu Rusia fără a reglementa complet regimul a patru insule disputate, relatează miercuri agenţia Kyodo, citând surse guvernamentale neprecizate, informează DPA, potrivit agerpres.

Citeşte şi: Un prinţ saudit a fost EXECUTAT prin decapitare

Tokyo încearcă să reglementeze parţial chestiunea teritorială cu Rusia cedând Moscovei două dintre insulele disputate - Shikotan şi grupul Habomai - în speranţa de a realiza progrese în ceea ce priveşte tratatul în timpul vizitei în Japonia din decembrie a preşedintelui rus Vladimir Putin.

Citeşte şi: REVOLTĂ într-un centru de reţinere a migranţilor din Madrid - FOTO

Shikotan şi grupul Habomai reprezintă însă numai 7% din suprafaţa totală a insulelor disputate, numite Kurile în Rusia şi Insulele de Nord în Japonia, care au fost ocupate de Uniunea Sovietică după predarea Japoniei la finalul celui de Al Doilea Război Mondial.

Citeşte şi: EXCES de forţă a poliţiştilor. Au intrat cu maşinile în protestatarii filipinezi / FOTO

Rusia nu a dezavuat declaraţia comună sovieto-niponă din 1956, care prevede că Moscova va ceda Japoniei insula Shikotan şi grupul Habomai odată ce tratatul de pace este încheiat.

Disputa teritorială a împiedicat cele două ţări să încheie un tratat de pace după cel de Al Doilea Război Mondial şi să realizeze progrese în relaţiile bilaterale.

Citeşte şi: Reţeta SECRETĂ prin care Hillary Clinton a devenit candidata democraţilor la Casa Albă

Prim-ministrul Shinzo Abe l-a informat pe ministrul de externe Fumio Kishida şi pe alţi oficiali despre noua abordare în septembrie, se menţionează în ştirea Kyodo.

'Rusia crede că a luptat cu Japonia în numele justiţiei şi a ocupat cu mândrie cele patru insule. Naţiunea învingătoare nu îşi va schimba niciodată percepţia istorică', a declarat pentru Kyodo un oficial guvernamental sub protecţia anonimatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.