Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel mai bătrân europarlamentar, înlocuit cu un membru Syriza

parlament UE

Ministrul grec adjunct al afacerilor europene şi deputat al partidului de stânga radical Syriza, Nikos Chountis, a demisionat luni pentru a-l înlocui pe eurodeputatul Manolis Glezos, figură emblematică a Rezistenţei greceşti, informează luni surse din cadrul partidului, citate de AFP. 

Era prevăzut că, Manolis Glezos, în vârstă de 92 de ani, decan al Parlamentului European (PE), va demisiona la 8 iulie, la finalul primului său an de mandat. 

Ceea ce era mai puţin prevăzut este înlocuirea lui cu Nikos Chountis, de 62 de ani, membru al comitetului central al Syriza, care a mai fost ales deputat european în alegerile europene din 2009. 

Chountis, care se afla după Glezos pe lista Syriza, era succesorul său natural, dar întrucât el era ministru, presa a scris din luna iunie că Manolis Glezos va fi înlocuit cu Yannis Milios, economist marxist, aflat foarte la stânga partidului şi susţinător al unei confruntări cu creditorii, UE şi FMI. 

Vineri, Nikos Chountis a votat în favoarea principiului unei negocieri la Bruxelles de către guvernul Tsipras a unui nou acord de împrumut cu creditorii. În acelaşi timp însă, el s-a aflat printre cei 15 deputaţi Syriza care au anunţat că vor vota împotriva măsurilor dacă acestea vor fi prea dificile. Acest vot va avea loc miercuri. 

Manolis Glezos, care în 1941, la 18 ani, a coborât drapelul nazist care flutura deasupra Acropole, este în Grecia un simbol al rezistenţei şi, de la începutul crizei, un adept al nesupunerii faţă de creditori. 

Foarte în vârstă, fostul eurodeputat a participat la manifestaţiile antiausteritate care au avut loc cu prilejul votării de către Parlamentul grec a planurilor de ajutor din 2010 şi 2012. De asemenea, el a iniţiat în ţară dezbaterea privind chestiunea reparaţiilor de război germane, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.