Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel mai citit ziar din Germania, despre situația din România: Guvernul Ciucă cu greu va rezista un an

Ziarul Süddeutsche Zeitung, cotidianul cu cel mai mare număr de abonamente vândute în Germania, face o analiză a situției politice de la București. Jurnaliștii notează faptul că actualul Guvern Ciucă s-a născut foarte greu și îl indică pe Klaus Iohannis drept ”păpușarul” Guvernului PSD-PNL. În final, jurnaliștii arată că sunt șanse destul de slabe ca acest Guvern să reziste mai mult de un an, din cauza tensiunilor dintre liberali și social-democrați.

„După ce fostul premier conservator (liberal n.r.) Florin Cîțu a fost răsturnat prin moțiune de cenzură la începutul lunii octombrie, cele două partide s-au reunit după ce s-au jurat în ultima campanie electorală, în urmă cu un an, că nu vor face o alianță niciodată, dar niciodată. Vor să guverneze împreună: conservatorii (PNL) și social-democrații (PSD). Social-democrații naționaliști și prietenoși cu Rusia au insistat că nu se pot angaja în politică cu conservatorii (n.red. liberalii) decât dacă Cîțu cedează. El a oferit rezistență susținută, dar a fost apoi obligat să se retragă sub presiunea președintelui Klaus Iohannis, care a regizat actorii din recenta criză de stat”, arată jurnaliștii de la Süddeutsche Zeitung.

„Actuala înțelegere arată așa: noul premier Ciucă va conduce țara doar pentru un an și jumătate; pe 25 mai 2023 va fi schimbat. Din motive ce țin de politică și de putere, PSD și PNL s-au putut regăsi doar punând de acord un principiu al rotației. Din 26 mai 2023, stânga, probabil prin liderul Marcel Ciolacu, va prelua funcția de șef al guvernului”, scrie Süddeutsche Zeitung.

”Începutul noului guvern a fost însă precedat de săptămâni de ”poker personal”, care ar putea confirma ceea ce spune deja opoziția: acest guvern, la fel ca și ultimul, cu greu va supraviețui anului 2022”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.