Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel mai îngust canion din Europa se află în România: Peștera lui Zamolxe stârnește mari curiozități, iar peste 70.000 de persoane au vizitat locul

https://pesterapolovragi.ro/
peștera Polovragi

În Gorj, Peștera Polovragi, aflată în Cheile Oltețului, considerat cel mai îngust canion din Europa, a fost vizitată anul trecut de peste 70.000 de persoane, relatează Rador Radio România.

Astfel, s-au generat încasări de peste un milion de lei în același an la bugetul local.

Vizitatorii sunt taxaţi cu 20 de lei pentru adulți și 10 lei pentru elevi și studenți. Primarul localității Polovragi, Gheorghe Epure, a explicat că sumele obținute sunt esențiale pentru lucrările edilitar-gospodărești din zonă, dar și pentru cheltuielile de personal și întreținerea peșterii.

Despre peșteră

Situată departe de noxele marilor orașe, dar și de poluare, Peștera Polovragi este un loc marcat de istorie, dar și de un iz de legendă.

Cunoscută că adăpost al lui Zamolxe, Peștera Polovragi te îmbie să îi afli secretele, învăluindu-te într-o lume plină de mister, pe distanță a circa 800 de metri, în care poți vedea o multitudine de simboluri sau elemente specifice perioadei geto-dacice.

Peștera lui Zamolxe sau peștera Polovragi, este situată în Polovragi, județul Gorj și devine un obiectiv pe care nu îl poți rata o dată ajuns în zonă.

În imediata vecinătate turiștii se pot delecta cu liniștea și incarcătuirea spirituală a Mănăstirii Polovragi, sau pot face o plimbare în natură, chiar prin Pădurea Polovragi, transmit cei care administează peștera.

Peisajele de vis, aerul curat și liniștea zonei vor face dintr-o simplă plimbare o adevărată experiență cu adevărat memorabilă.

Temperatură acceptabilă

Peștera Polovragi este asociată ideii că vracii din acea perioada intrebuintau o plantă numită polovraga pentru a realiza remedii pentru diferite boli, numele păstrându-se așadar conform legendei. Spre deosebire de alte peșteri, Peștera Polovragi are o temperatura constanța de circa 8-9 grade, fiind astfel călduroasă și potrivită pentru vizitare în aproape orice perioada a anului.

Peștera Polovragi - La Confluența Dintre Legendă Și Istorie

Peștera Polovragi este cunoscută datorită asocierii cu Zamolxe, liderul spiritual al geto-dacilor (care își putea schimbă înfățișarea), despre care se spune că a locuit în această peștera. O piatră în formă de tron este denumită astăzi scaunul lui Zamolxe, fiind marcată și delimitată de restul reliefului peșterii. Din aceeași categorie face parte și Cuptorul dacic, un element ce se remarcă cu ușurință în Peștera Polovragi, datorită formei sale atât de asemănătoare cuptoarelor rudimentare din acea perioada.

Fiecare porțiune a peșterii, pe segmente de circa 200-300 de metri, ne prezintă și alte elemente care au rămas în instorie sub un anumit nume. Pe lângă Cuptorul Dacic și Tronul lui Zamolxe, pot fi observate Camera Albă, Culoarul Stâlpilor, Culoarul Sufocant sau Tavanul însângerat.

Firește, că orice altă peștera și aici vom întâlni lilieci, numai că în cadrul acestei galerii speologice se poate observă o colonie de circa 300 de lilieci din Ordinul Microchiroptera “potcoavă” (denumiți așa datorită formei lor). Din tavanul peșterii se preling picături de apă, prezentate deseori că fiind lacrimile lui Zamolxe. Acest lucru se datorează credinței populare care spune că Zamolxe a fost un războinic care își motiva poporul să lupte împotriva cotropitorilor, fiind prezentat că un personaj legat de glie, că protector și iubitor de pământurile strămoșești.

Pe tot parcursul vizitării peșterii pot fi observate schimbări ale reliefului, mai ales în ceea ce privește trecerea de la stalagmite la domuri, de la ape adânci la acumulări relativ rare de apă, iar lista poate continuă.

Peștera Polovragi este un edificiu în care pot fi văzute elemente speciale și unice, pe care nu le poți vedea în nicio altă peștera din România. Pentru că este grevată de trecut istoric, dar și spiritual, Peștera Polovragi a devenit în timp foarte cunoscută publicului iubitor de cunoaștere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.