DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cel mai mare exod cubanez din ultimele patru decenii - Aproximativ 1% din populația Cubei a fugit în SUA în ultimele opt luni

Pixabay
Cuba steag flag

Circa 115.000 de cubanezi, peste 1% din populaţia insulei, şi-au părăsit ţara din cauza sărăciei şi a represiunii şi au ajuns în SUA începând din octombrie anul trecut, adică un val de migranţi cubanezi fără precedent în ultimele patru decenii, relatează joi dpa, citând media americane.

Între octombrie 2021 şi aprilie a.c., autorităţile pentru imigraţie ale SUA au reţinut 114.916 cubanezi, majoritatea la graniţa dintre SUA şi Mexic, conform celor mai recente date ale agenţiei americane pentru vămi şi protecţia frontierelor (CPB). Cubanezii au reprezentat al doilea cel mai numeros grup de migranţi opriţi la graniţele SUA în martie şi aprilie, după mexicani, a consemnat Miami Herald, potrivit Agerpres.

Se vorbeşte deja de un "Mariel tăcut", referire la exodul din 1980, când 125.000 de cubanezi au emigrat în masă în Florida, între aprilie şi octombrie. Deşi CPB raportează numărul migranţilor reţinuţi şi nu al celor intraţi legal, iar unii ar putea fi luaţi în calcul de mai multe ori, dacă trec graniţa în mod repetat, cele mai recente cifre indică deja "fără îndoială cel mai mare exod din Cuba din ultimele patru decenii", potrivit lui Jorge Duany, expert în emigraţie la Institutul de cercetări cubaneze al Universităţii internaţionale din Florida.

Duany a explicat că mai mulţi factori au contribuit la apariţia acestui val, de la recesiunea economică din Cuba şi intensificarea sancţiunilor economice impuse de fosta administraţie a lui Donald Trump, până la pandemia de coronavirus şi protestele sociale din iulie anul trecut.

După apropierea istorică dintre Cuba şi Statele Unite între 2014 şi 2016, sub mandatul preşedintelui Barack Obama, relaţiile dintre cele două ţări s-au răcit din nou, după seria de sancţiuni impuse de administraţia Trump, până recent toate menţinute de administraţia Joe Biden, care a anunţat totuşi săptămâna trecută relaxarea unor restricţii, în special privind procedurile de imigrare, transferurile de bani şi legăturile aeriene.

Ministrul de externe Bruno Rodriguez a calificat acest gest drept un mic pas în direcţia bună, subliniind însă că el "nu modifică în niciun caz blocada, nici principalele măsuri de asediu economic luate de Trump" şi "nu elimină interdicţiile de călătorie (în Cuba) pentru americani". Şi mai ales, "aceasta nu anulează plasarea arbitrară şi frauduloasă a Cubei pe lista de ţări a Departamentului de Stat care se presupune că susţin terorismul, una dintre principalele cauze ale dificultăţilor cu care se confruntă Cuba în tranzacţiile sale comerciale şi financiare în numeroase locuri ale lumii", a menţionat şeful diplomaţiei cubaneze.

În afară de cubanezi, un număr mare de migranţi din Venezuela şi Nicaragua încearcă de asemenea să intre în SUA, ceea ce arată cum înrădăcinarea unor regimuri autoritare poate duce la destabilizarea regiunii: gărzile de frontieră ale SUA au raportat reţinerea, până acum, a peste 90.000 de venezueleni şi a unui număr similar de nicaraguani, în anul fiscal care a început în octombrie.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.