Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel mai mare FAKE NEWS apărut după întâlnirea dintre Patriarhul Daniel și Klaus Iohannis

iohannis patriarh

Marți, total surprinzător, Klaus Iohannis a anunțat, pe agenda publică a Administrației Prezidențiale, că va avea o întâlnire cu Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Era pentru prima dată când președintele anunța o astfel de întrevedere și, normal, au început speculațiile. Mai ales că Iohannis a fost cel care a făcut ”deplasarea”, mergând la Palatul Patriarhal.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a confirmat, în exclusivitate pentru STIRIPESURSE.RO, că cei doi lideri obișnuiesc să aibă astfel de întâlniri periodic. Ulterior, Administrația Prezidențială a punctat și ea că Iohannis și PF Daniel au discuții față în față, fără ca ele să fie anunțate.

Presa ostilă Bisericii Ortodoxe Române, cea de sorginte neo-marxistă, stângistă și progresistă, a anunțat că Iohannis și Patriarhul Daniel s-au întâlnit pentru a discuta despre bani. Cum? Despre bani? Da! Atât au înțeles jurnaliștii de la unele televiziuni și site-uri. Că Patriarhul Daniel l-a chemat ”la ordine” pe președintele României, ”supărat” că, atenție!, Biserica Ortodoxă Română are un buget cu 89% mai mic în acest an față de precedentul.

Nimic mai fals! De fapt, ca la Radio Erevan, bugetul NU este mai mic, ci mai mare. Și nu este mai mic cu 89%, ci mai mare cu aproape 300%. Și nu este vorba despre bugetul Bisericii Ortodoxe Române, care nu are un buget al ei de la stat, ci de bugetul acordat de stat, conform legii, celor 18 culte religioase oficial recunoscute în România, printre care și Bisericii Ortodoxe Române.

Dar, să facem puțină lumină. Concret, anul trecut, când premier era Ludovic Orban, instituția care se ocupă cu bugetul cultelor religioase, Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC), a primit numai ZECE MILIOANE de lei. Acum, Florin Cîțu, după discuțiile cu cultele, a oferit 28 de milioane de lei.

Însă, de ce dezinformează marile televiziuni, fie ele generaliste, fie de știri, și site-uri, despre ”bugetul” Bisericii Ortodoxe Române? Răspunsul îl știm cu toții, pentru că atacurile la BOR și PF Daniel fac parte din ideologia pe care USR și PLUS încearcă să o impună. Drept dovadă că Dacian Cioloș a ieșit chiar imediat după întâlnirea dintre președinte și patriarh și a spus că el vrea impozitarea veniturilor cultelor religioase. Replica rapidă a venit de la Florin Cîțu, care i-a dat peste nas fostului premier, spunând că el nu are în obiectiv o astfel de taxare.

Să revenim la bugetul SSC. În 2016, când Dacian Cioloș a ajuns premier, în urma tragediei din clubul Colectiv ce a determinat demisia lui Victor Ponta, actualul lider PLUS, pe atunci ”tehnocrat” nu a dat niciun leu cultelor religioase, la finalizarea bugetului de la începutul anului. Lucru care nu s-a întâmplat nici în perioada atee a comunismului, dar este o altă discuție.

Așa cum se vede din proiectul de buget pentru 2021, încă neaprobat nici în ședința de guvern, așadar nici de Parlament, în ultimul an de mandat al premierilor PSD, 2019, SSC a terminat cu 269.123.000 de lei anul. În 2020, după ce Ludovic Orban alocase doar 10 milioane de lei cultelor religioase, la următoarele rectificări bugetare a acordat încă 238 de milioane de lei, SSC încheind execuția bugetară cu 248.968.000 de lei. Cu peste 21 de milioane de lei mai puțin decât în mandatul Vioricăi Dăncilă, dar cu mult mai mult decât acordase Orban initial.

Același lucru se va întâmpla și în acest an, lucru confirmat de Florin Cîțu. Premierul a precizat că, dacă va fi nevoie, cultele religioase, nu doar Biserica Ortodoxă Română, vor primi bani la rectificările bugetare.

Concluzionând, televiziunile care sunt potrivnice Bisericii au prezentat în mod fals și manipulatoriu informația referitoare la bugetul cultelor, spunând că acei bani sunt pentru BOR, când ei sunt, de fapt, pentru toate cultele religioase, iar cuantumul este mai mare decât în 2020, nu mai mic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.