Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel mai mare pericol pentru economia Româ­niei

romania-dreamstime.com

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiza a jurnalistului Cristian Hostiuc prin care identifică plusurile și minusurile economiei românești din prezent.

Ziarul Financiar:

Vestea bună: economia Româ­niei continuă să crească, iar din­colo de consum, industria are cea mai bună perioadă (trăiască indus­tria auto!), exporturile au câte un maxim istoric în fiecare an (trăiască Duster, Ford şi motoarele Daimler de la Sebeş!), cererea de forţă de mun­că este aproape de cel mai ridicat nivel.
Vestea proastă: exporturile României sunt depen­­dente de industria auto din toate punctele de vedere, ridicând o problemă de siguranţă naţio­­nală a economiei.
Dacă se întâmplă ceva la nivel mondial în industria auto, în special în Germania sau Franţa, econo­mia României va fi lovită din plin, ceea ce va produce un şoc, pentru că nicio altă industrie nu poate absorbi imediat cifrele şi oamenii din in­dustria auto.
Aproape că nu există zi în care să nu aflăm că o companie din industria de componente auto, toate parte din grupuri internaţionale, face angajări în România.
Chiar în ZF de luni, grupul japonez Takata, achi­­ziţionat de americanii de la Key Safety Sistems, anunţă că recrutează 735 de oameni pen­tru fabricile de componente auto din Arad şi Sibiu. Aceste fabrici au un business total în Ro­mâ­nia de 3 miliarde de lei (650 mil. euro), ceea ce i-ar include în top 36 cele mai mari companii din România după cifra de afaceri.
În 2017, exporturile României au fost de 62,6 mld. de euro, din care grupa de produse  maşini şi echipamente a reprezentat 46,4%. Atenţie, aproape jumătate din exporturile României au legătură cu industria auto.
Pe locul doi, pe grupe de produse, sunt alte produse manufacturate – cu o pondere de 33%, repre­zentând produse prelucrate, clasificate în prin­cipal după materia primă – fier, oţel, cauciuc, metal - şi articole manufacturate diverse (îmbră­că­minte şi accesorii, încălţăminte).
Dacă ne uităm la topul exportatorilor din România, clasament publicat astăzi de Ziarul Financiar, din primii 10 exportatori,  9 sunt din industria auto şi unul singur din altă industrie, respectiv din petrol  – Rompetrol Rafinare. Cei zece exportatori deţin o pondere de 18% în totalul exporturilor. (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

SUA, China, Rusia şi UE intră în această competiţie, pregătite să asume orice curs ulterior, fie că el va fi doar o negociere, fie că va fi o negociere post-conflict. Fiecare dintre actori ştie că schimbarea actualului sistem al relaţiilor internaţionale este absolut inevitabilă tocmai pentru că succesiunea evenimentelor din ultimii ani dovedeşte că mecanismele apărute după cel de-al Doilea Război Mondial sunt acum depăşite, obosite şi din ce în ce mai ignorate de state în căutare de noi alianţe mai sigure şi mai profitabile.
Iar prima etapă a jocului este pe cale să se încheie. E vorba despre anii în care fiecare dintre cei patru actori şi-a prezentat şi a trecut la implementarea noii formule de putere pe baza căreia va intra în etapa următoare.
China, noul mare actor global, şi-a anunţat viziunea de expansiune economică mondială care să acopere o vastă zonă a planetei cu ajutorul celor două mari centuri, terestră şi maritimă, din cadrul Noului Drum al Mătăsii. Şi, tocmai fiindcă proiectul este gigantic, îl acoperă în termeni de predictibilitate politică şi investiţională, prin asigurarea concentrării puterii absolute în mâinile unei singure persoane, Marele Lider Absolut după modelul Mao.
Rusia merge în continuare pe linia de forţă impusă de Putin, folosind din plin arma resurselor energetice, dezvoltând o extrem de ambiţioasă politică de implantare în teritorii noi, de la Arctica până la Mediterana, amplasând noi şi noi baze militare la limita estică a expansiunii chineze şi în proximitatea imediată a liniilor NATO. Menţinând o presiune continuă prin susţinerea focarelor de conflict pe care le reprezintă „războaiele îngheţate“ şi investind resurse enorme în programe de înarmare. (Mai multe detalii AICI)

Digi24:

România are motive să se uite cu îngrijorare la cei încă şase ani pe care Vladimir Putin îi va petrece la Kremlin. Asta pentru că realegerea lui va duce la o Rusie şi mai agresivă şi sfidătoare a regulilor internaţionale. E avertismentul pe care-l transmite, la Digi24, Vladimir Socor, expert în cadrul institutului american Jamestown Foundation şi unul dintre cei mai importanţi analişti ai politicii ruse.
Într-un interviu acordat echipei Jurnalului de Seară, Vladimir Socor vorbeşte despre cum se foloseşte Rusia lui Putin de politicieni corupţi din Europa, dar şi despre ce stă, de fapt, la baza regimului Putin.
„În Rusia, alegeri prezidenţiale, ca și cele parlamentare, nu sunt alegeri competitive. Sunt alegeri regizate cu deznodământul cunoscut dinainte. Pentru Vladimir Putin problema care se pune nu este a procentajului cu care va câștiga, dar este procentajul prezenței la vot. Pentru el este important să creeze în exterior aparența unui consens politic intern în jurul lui ca persoană. Acest consens este real, pe care domnul Putin a reușit, prin mijloace propagandistice, unele dintre ele deosebit de primitive și nesofisticate, altele rafinate, prin acest mix de mijloace a reușit să creeze un consens intern politic foarte consistent. Dar consensul politic are nevoie de confirmare în termeni de procentaje. Toată bătălia propagandistică se duce pe o prezentare la vot de peste 66%. Iar câteva candidaturi regizate tot de către Kremlin, candidaturi minore, conferă aparența unui pluralism politic, acolo unde există de fapt monopolul puterii”, afirmă Vladimir Socor, expert Jamestown Foundation. (Mai multe detalii AICI)

Agerpres:

Rebelii sirieni aliaţi cu Turcia s-au dedat la jafuri în oraşul Afrin din nord-estul Siriei, cucerit duminică alături de armata turcă, relatează corespondenţi ai agenţiei France Presse şi o organizaţie neguvernamentală.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) afirmă că după intrarea trupelor turce şi a aliaţilor lor în oraşul abandonat de o mare parte din cei 350.000 de locuitori, rebelii sirieni au început să jefuiască bunuri ale populaţiei, sedii oficiale, clădiri militare şi magazine.
Corespondenţii AFP au văzut magazine jefuite, din care rebelii cărau alimente ambalate, capre, cuverturi şi chiar motociclete, înainte de a părăsi localitatea. Unii au folosit tractoare pentru a remorca automobile. Un localnic a relatat scene similiare corespondenţilor de presă.
La câteva ore după ce au pătruns în oraş, militarii turci şi miliţiile siriene care li s-au alăturat s-au răspândit în toate cartierele, trăgând focuri de armă în aer pentru a sărbători victoria, potrivit aceloraşi martori oculari. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.