Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel mai mare scandal de spionaj din istoria recentă a Suediei: închisoare pe viață pentru un fost agent care a trimis 10 ani informații către GRU

ofiter-de-rang-inalt-arestat-de-serviciul-de-securitate-suspectul-este-banuit-de-spionaj-in-favoarea-rusiei-18495285

Justiţia suedeză a condamnat joi la închisoare pe viaţă un fost agent al serviciilor de informaţii suedeze, declarat vinovat de "spionaj agravat" în folosul Rusiei timp de circa zece ani, informează AFP, conform Agerpres.

Fratele său mai mic, care era de asemenea judecat în acelaşi proces de un tribunal din Stockholm, a primit nouă ani şi zece luni de închisoare cu executare, tot pentru "spionaj agravat", a anunţat justiţia suedeză într-un comunicat.

"Fraţii, în mod comun şi concertat, fără autorizaţie şi în scopul de a servi Rusia şi GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), au obţinut, transmis şi divulgat informaţii a căror divulgare unei puteri străine poate aduce atingere securităţii Suediei", potrivit tribunalului.

Acest dosar a fost descris drept cel mai mare scandal de spionaj din istoria recentă a Suediei, semn al infiltrării spionajului rus în serviciile de informaţii suedeze.

Fratele mai mare, Peyman Kia, 42 de ani, era judecat pentru că a adunat informaţii sensibile pe care fratele său mai mic le-a transmis apoi GRU, în perioada 2011 şi 2021.

În timpul acestei perioade, acuzatul a activat inclusiv în Serviciul de informaţii al Suediei (SAPO), precum şi în Serviciul de informaţii al armatei suedeze.

Fostul agent "a comis un act de spionaj care intră în cea mai gravă dintre categorii (...), implicând subiecte de foarte mare importanţă", a subliniat judecătorul Mans Wigen. Fratele său de 35 de ani, Payam Kia, era la rândul său acuzat de ajutor în transmiterea acestor informaţii secrete.

Tribunalul a apreciat că, în pofida "câtorva piese lipsă", acuzaţia a stabilit "un mare puzzle" de dovezi, "suficient de clar pentru ca acuzaţii să fie declaraţi vinovaţi". El a dat curs în linii mari rechizitoriului procurorului, care ceruse pedeapsa cu închisoare pe viaţă pentru fratele mai mare şi cel puţin 12 ani de închisoare pentru fratele cel mic.

Cea mai mare parte a procesului s-a desfăşurat în spatele uşilor închise, în numele securităţii naţionale. Cei doi fraţi, ce fuseseră arestaţi separat la sfârşitul lui 2021, negau acuzaţiile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.