Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel mai temut baron al drogurilor din Olanda, condamnat la închisoare pe viață. Procesul a fost unul fără precedent, fiind mobilizată armata

the telegraph
Ridouan Taghi

Ridouan Taghi, cel mai temut baron al drogurilor din Olanda, a fost condamnat marţi la închisoare pe viaţă în legătură cu o serie de crime comise între 2015 şi 2017, a anunţat justiţia olandeză, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.

judecătorul neidentificat din considerente de securitate la tribunalul unde s-a desfăşurat procesul. Şi ceilalţi 16 membri ai cartelului coacuzaţi în proces au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi la pedepse cu închisoarea de la un an şi nouă luni până la închisoare pe viaţă.

Şedinţa a avut loc la un tribunal de înaltă securitate, cunoscut ca „Buncărul”, în apropiere de Amsterdam.

Arestat în 2019 în Dubai, Taghi a continuat să-şi conducă reţeaua transmiţându-le mesaje unor complici din exteriorul închisorii de înaltă securitate din Olanda în care se afla, afirmă parchetul. Procesul său, supranumit „Marengo”, este unul fără precedent în Olanda, potrivit observatorilor, fiind mobilizată armata pentru a păzi tribunalul în timpul şedinţelor, la care procurorii şi judecătorii sunt conduşi în maşini blindate.

Cazul a inspirat şi o platformă de streaming olandeză să realizeze un film serial purtând acelaşi nume, "Mocro Maffia". Parchetul cere închisoare pe viaţă împotriva lui Taghi şi a altor cinci persoane şi pedepse între cinci şi 26 de ani de închisoare pentru ceilalţi.

Ridouan Taghi a denunțat un „simulacru de proces” împotriva sa

Crimele au fost comise între 2015 şi 2017 şi au vizat în principal indivizi bănuiţi de membrii bandei că deveniseră informatori ai poliţiei. Acuzarea consideră o eroare asasinarea unui anume Hakim Changachi în 2017 la Utrecht. La scurt timp după aceea, unul din presupuşii membri ai reţelei, identificat ca „Nabil B.”, s-a predat poliţiei, acceptând să depună mărturie.

A urmat un nou val de violenţe care au şocat ţara: trei oameni din anturajul lui Nabil B. au fost ucişi: fratele său în 2018, avocatul său, Derk Wiersum, în 2019, şi cunoscutul jurnalist Peter R. de Vries, considerat confidentul său, în 2021.

Ridouan Taghi a negat toate acuzaţiile, susţinând că banii cheltuiţi pentru ceea ce a numit „un simulacru de proces” ar fi trebuit investiţi mai bine în educaţie, sănătate şi pregătirea poliţiei, a relatat ziarul Het Parool.

O avocată a lui Taghi, Inez Weski, a fost arestată în aprilie 2023, fiind bănuită că şi-a ajutat clientul să comunice cu lumea exterioară. Mai mulţi avocaţi numiţi ulterior au demisionat, afirmând că nu au avut timp să se pregătească, iar Taghi a decis să-şi asigure singur apărarea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.