Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel puțin 12 polițiști și soldați au murit în Afganistan în luptele cu talibanii; reprezentanţii talibanilor vor pentru prima dată să negocieze

Agerpres
Afganistan explozie atentat Jalalabad

Cel puţin 12 soldaţi şi poliţişti afgani au fost ucişi în ultimele 48 de ore în cursul unor confruntări în vestul ţării pentru cucerirea unor poziţii abandonate săptămâna trecută sub controlul talibanilor, a anunţat luni Ministerul Apărării, în timp ce reprezentanţii talibanilor se declară dispuşi pentru prima dată să se întâlnească cu membri ai guvernului afgan la viitoarele negocieri din Qatar, relatează AFP şi DPA, informează Agerpres.

Citește și: Tensiune în Turcia în urma alegerilor: Recep Tayyip Erdogan așteaptă numărătoarea finală a voturilor

Talibanii au preluat joi controlul asupra mai multor poziţii din districtul Bala Murghab, în provincia Badghis. Regimul de la Kabul a precizat atunci că a fost vorba de o "retragere tactică" pentru a evita "pierderi civile".

Întăririle, terestre şi aeriene, în special cu sprijinul forţelor aeriene americane, le-au permis în weekend forţelor guvernamentale să recâştige terenul lăsat sub controlul insurgenţilor.

Într-un comunicat transmis luni, Ministerul Apărării a anunţat cu "o mare tristeţe" moartea în timpul acestor operaţiuni a opt militari şi a patru poliţişti afgani, "care au luptat cu bravură şi curaj".

Alţi zece soldaţi şi 24 de poliţişti au fost de asemenea răniţi, în timp ce "99 de terorişti talibani" au murit, se mai menţionează în comunicat.

Potrivit lui Jamshid Shahabi, purtător de cuvânt al guvernatorului de Badghis, continuă "luptele grele" în apropiere de principala piaţă din district, cu "atacuri aeriene asupra poziţiilor talibane".

Naser Nazari, membru al consiliului provincial, a spus la rândul său că se desfăşoară lupte la nivelul cartierului general al poliţiei şi al guvernoratului districtului, pe care forţele de securitate încearcă să le recucerească.

Ministerul Apărării, care a anunţat joi moartea a "circa zece" poliţişti şi soldaţi în asaltul taliban, nu era în măsură luni să anunţe un bilanţ global al pierderilor suferite de forţele de securitate afgane în cursul ultimelor cinci zile de lupte.

Talibanii au transmis la rândul lor că au ucis 12 membri ai forţelor de securitate afgane în asaltul lor survenit în contextul în care trimisul special pentru pace al SUA în Afganistan, Zalmay Khalilzad, a început o săptămână de consultări în ţară.

Khalilzad a părăsit Kabulul duminică seară pentru a-şi continua turneul în regiune, în cadrul căruia va ajunge în Uzbekistan, Iordania şi Qatar.

La plecare, el a salutat un viitor "dialog intra-afgan" în contextul în care reprezentanţi talibani şi afgani au anunţat duminică o viitoare întâlnire pentru a face schimb de "puncte de vedere".

Luni, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a precizat că aceste discuţii vor avea loc la 14 aprilie la Doha, "dacă nu va exista o schimbare de ultim moment".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.