Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel puțin opt morți după ce ciclonul Kenneth a lovit Mozambicul

www.antena3.ro
copac căzut, furtună

Bilanţul deceselor în urma trecerii ciclonului Kenneth, care a făcut ravagii în nordul Mozambicului şi Insulele Comore, a crescut la opt, au anunţat sâmbătă oficialii din domeniul managementului dezastrelor, potrivit DPA.

Cinci persoane şi-au pierdut viaţa în Mozambic, iar trei, în Insulele Comore, potrivit guvernului din Mozambic şi Organizaţiei Meteorologice Mondiale (WMO).

Furtuna a provocat, de asemenea, rănirea a două persoane, potrivit Institutului Naţional pentru Managementul Dezastrelor (INGC).

Organizaţia caritabilă internaţională Care Saturday a semnalat ''distrugeri devastatoare'' în multe comunităţi din nordul Mozambicului.

Circa 700.000 de persoane au fost afectate de ciclon în provincia Cabo Delgado, potrivit primelor estimări, a anunţat organizaţia menţionată.

"În această dimineaţă, am fost în Maconia, unde totul este devastat cât vezi cu ochii. Activez în domeniul intervenţiilor în caz de dezastre de trei decenii. Dar nu am mai văzut ceva asemănător", a declarat liderul echipei de intervenţie din cadrul Care, Daw Mohamed.

Un număr de 368.000 de copii din Mozambic sunt în pericol din cauza ciclonului şi ar putea avea nevoie de sprijin umanitar vital, a precizat Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii UNICEF într-o declaraţie.

"Mulţi copii şi multe familii trăiesc acum "în situaţii foarte precare'', a declarat adjunctul liderului organizaţiei UNICEF din Mozambic, Michel Le Pechoux.

Circa 450 de locuinţe au fost distruse, iar 3.000 de case şi 50 de stâlpi de electricitate au fost grav avariaţi, potrivit INGC.

Până la nouă districte din nordul Mozambicului au rămas fără alimentare cu energie electrică, potrivit Federaţiei Internaţionale a Crucii Roşii (IFRC).

"Prognoza indică o perioadă prelungită de ploi abundente. Ne temem de inundaţii şi alunecări de teren în viitorul apropiat, precum şi de boli transmise prin apă contaminată dacă vor fi inundaţii majore pe termen lung", a precizat purtătorul de cuvânt IFRC, Matthew Carter.

Furtuna a slăbit în intensitate şi s-a transformat într-o depresiune tropicală după ce a lovit Mozambic, potrivit WMO.

"Se pare că lucrurile revin la normal. Nu mai plouă acum, este totuşi înnorat. În cartierul nostru, anumite elemente din infrastructură au fost distruse, dar nu aşa de rău pe cât ne temeam", a declarat telefonic pentru DPA Valdemar Lucas, un locuitor din oraşul Pemba (nord).

Ciclonul Kenneth a lovit mai întâi Insulele Comore la începutul acestei săptămâni, după care joi a lovit nordul Mozambicului, în provincia Cabo Delgado, cu rafale de vânt de circa 120 de kilometri pe oră.

Potrivit agenţiilor ONU, circa 112.000 de persoane sunt în pericol de a fi afectate de ciclonul Kenneth, iar autorităţile din Mozambic au evacuat 30.000 de persoane către zone mai sigure.

Preşedintele Filipe Nyusi a făcut apel la calm într-un discurs televizat adresat naţiunii în care a spus: "Cetăţenii din Mozambic ştiu cum să răspundă la dezastre de genul acesta".

"Suntem în discuţii cu ONU, iar propriile forţe de apărare şi securitate sunt pregătite să reacţioneze la dezastru", a mai spus Nyusi.

Potrivit WMO, nu au existat până acum două furtuni de o asemenea intensitate care să lovească Mozambicul în acelaşi anotimp, făcând referinţă la ciclonul Idai, care a provocat moartea a sute de persoane şi a lăsat fără adăpost zeci de mii de oameni din Mozambic, Malawi şi Zimbabwe

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.