Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cel puţin două persoane ucise şi 15 rănite de o maşină care a intrat într-o zonă pietonală: Poliția nu știe dacă este accident sau atac terorist

Polițiști, Germania

”Mai multe persoane” au fost ucise , iar alte 15 au fost rănite, marţi, de o maşină, într-o zonă pietonală din oraşul german Trier (vest), a anunţat poliţia, după ce a anunţat mai întâi cel puţin doi morţi, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Am arestat o persoană. Un vehicul a fost confiscat. Două persoane au murit, potrivit unor informaţii preliminare. Vă rugăm să continuaţi să evitaţi zona din centru”, a anunţat iniţial poliţia pe Twitter, care nu era în măsură să spună dacă este vorba desre un accident, gestul unei persoane nebune sau un atac cu maşina.

Ziarul local Trierischer Volksfreund citează martori oculari potrivit cărora un vehicul marca Range Rover, de culoare gri, care conducea cu viteză mare a lovi oameni pe care i-a aruncat în aer.

Centrul oraşului - unde magazine erau deschise, în contextul în care izolarea este mai puţin strictă decât în alte părţi ale Germnaiei - a fost izolat, iar elicoptere survolau locul respectiv.

Citește și: Marea păcăleală a USR-PLUS! Adevărul despre ‘Fără penali în funcții publice’ – Opinie

Primarul oraşului Trier s-a dus rapid la faţa locului şi a anunţat într-o conferinţă de presă că aproximativ 15 persoane au fost rănite, dintre care unele ”grav”.

Autorităţile spun că suspectul arestat, în vârstă de 51 de ani, locuieşte în arondismentul Trier-Saarburg.

Circumstanţele accidentului erau necunoscute imediat.

”Cauzele rămân de stabilit”, a subliniat poliţia.

Primarul oraşului, Wolfram Leibe, nu a ezitat să denunţe un ”şofer nebun”.

O scurtă înregistrare video în zona pietonală din acest oraş, din landul Renania Palatinat, situat în vestul Germnaiei, nu departe de Luxemburg, a fost postată pe Internet. Ea surprinde tarabe răsturnate.

Un important dipozitiv de securitate a intervenit la faţa locului.

Incidentul are loc într-un context tensionat în Germania.

Autorităţile germane sunt în alertă din cauza ameninţării islamiste în ţară, mai ales de la un atentat cu un camion, revendicat de Statul Islamic (SI), soldat cu 12 morţi în decembrie 2016, la Berlin - cel mai sângeros atentat jihadist din ţară.

Citește și: De la 1 ianuarie 2021, Laura Codruța Kovesi își intră în pâine! Șefa Parchetului European a dezvăluit cine va intra sub lupa ei

AMENINŢAREA EXTREMEI DREPTE ŞI JIHADISMULUI

Autorităţile germane au dejucat din 2009 17 tentative de atentat de acet tip, majoritatea dupăatacul din 2016, potrivit Ministerului german de Interne.

Un tânăr sirian în vârstă de 20 de ani este suspectat că a ucis un trecător cu un cuţit, pe ostradă la Dresda şi că a rănit o a doua persoană, într-un gest cu motivaţiiislamiste. El a fost arestat.

Forţele de ordine au destructurat în primăvara lui 2020, în Renania de Nord-Westfalia, o presupusă celulă teroristă aicăreimembri sunt originaridin Tadjikistan, cu legăturicu SI, anunţa la 1 noiembrie procurorul antiterorist Peter Frank.

”Germania şi Europa de Vest sunt în continuare în vizorul islamiştilor radicali”, avertiza el.

Începând din 2013, numărul islamiştilor consideraţi periculoşi în Germania a crescut de cinci ori - la 615 în prezent - potrivit MInisteruluide Interne.

Numărul salafiştilor ste evaluat la 11.000 - de două ori mai mulţi decât în 2013.

În 2020, 320 de noi anchete au fost deschise în Germania în legătură cu ameninţarea islamistă, un număr în scădere, dar care ”nu spune nimic despre pericolul” pe care aceasta îl reprezintă, potrivit lui Peter Frank.

Citește și: Sondaj. Mirel Palada anunță că pe PNL și PSD le desparte doar un procent

În afară de atacul cu camionul în piaţa de Crăciun din capitala germană, SIn a revendicat în 2016 un atac cu cuţitul la Hamburg, un atentat cu bombă la Ansbach, soldat cu 15 răniţi şi moartea atactorului, dar şi un atac cu toporul într-un tren, în Bavaria, soldat cu cinci răniţi şi al cărui autor a fost ucis prin împuşcare de către poliţie.

Germania se confruntă, de asemenea, cu un terorist al extremei drepte. Mai multe atacuri armate sângeroase au avut loc în ultimii doi ani, inclusiv la Halle, în ziua de Yom Kippour, sau la Hanau, în februarie, vizând baruri cu specific arab.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.