Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cele 11 persoane blocate în Huda lui Papară au fost evacuate la suprafaţă în siguranţă

ISU2

Toate cele unsprezece persoane, din care patru sunt de naţionalitate franceză, rămase luni blocate în peştera Huda lui Papară în urma unei viituri au fost scoase la suprafaţă, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Unirea Alba. Prima persoană a fost scoasă la suprafaţă în jurul orei 20,50, iar ultima după ora 22,00 a menţionat sursa citată.

Purtătorul de cuvânt al ISU Alba, Alina Marescu, a declarat, pentru Agerpres, că starea de sănătate a celor unsprezece persoane este bună, neavând nevoie de îngrijiri medicale. Pe de altă parte, Poliţia va ancheta în ce condiţii a fost organizată deplasarea în Huda lui Papară a celor unsprezece persoane, din care nouă cu vârste de 15 şi 16 ani, accesul în peşteră fiind în ultimii ani permis doar speologilor. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba Iulia, subcomisar Luminiţa Prodan, a declarat, pentru AGERPRES, că va fi demarată o anchetă pentru a se stabili în ce circumstanţe a fost organizată excursia în Huda lui Papară a celor nouă adolescenţi, însoţiţi de doi adulţi.

Iniţial, s-a ştiu că este vorba de nouă persoane, toate adulte. În 2010, trei speologi au rămas blocaţi, timp de mai multe ore, în Huda lui Papară, tot în urma unei viituri. În 2013, în peşteră s-a desfăşurat un exerciţiu naţional de salvare din mediul subteran speologic, la care au participat zeci de salvatori speologi, membri ai Serviciilor Publice Judeţene Salvamont-Salvaspeo din Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara şi Mureş, precum şi salvatori din alte regiuni ale ţării. Peştera a fost selectată atunci pentru exerciţiu tocmai ca urmare a producerii accidentului din mai 2010, când o echipă de speologi a fost surprinsă în subteran de o viitură violentă, evacuarea acestora fiind posibilă doar prin intervenţia promptă a echipelor de salvatori speologi din Arad, Bihor şi Cluj. Huda lui Papară este considerată una dintre cele mai interesante peşteri, fiind cea mai lungă şi denivelată din Munţii Trascăului. Peştera este o străpungere hidrologică a fâşiei de calcare din extremitatea vestică a Masivului Bedeleu. Aici hibernează cea mai mare colonie de lilieci din Europa, circa 84.000 de indivizi din nouă specii. Peştera a fost declarată rezervaţie speologică prin Legea nr. 5/2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - arii protejate).

Începând din 1954, un grup de speologi clujeni au explorat şi cartat peştera, publicând harta în 1969. Din 1979, clubul de speologie "Polaris" Blaj a început explorarea şi recartarea peşterii, reuşind în 1986 să realizeze amenajarea turistică. De câţiva ani, peştera nu a mai putut fi vizitată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.