Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cele mai grele momente ale domniei reginei Elizabeth a II-a: marile crize traversate de regină

regina elisabeta

Economia Marii Britanii din 2022 este cu mult diferită faţă de cea pe care Regina Elisabeta a II-a a cunoscut-o acum 70 de ani.

Untul, baconul şi carnea au fost raţionalizate în 1952, când al Doilea Război Mondial arunca o umbră de austeritate asupra unei economii care era la doar o cincime din dimensiunea actuală. Banii erau număraţi în şilingi, bărbaţii purtau cravate chiar şi în zilele libere, iar clinţii dintr-un pub se puteau bucura de o halbă de bere pentru doar 6 pence, potrivit unei analize Bloomberg, informează Mediafax.

Citește și: 'Operațiunea Unicorn' - Cum se vor desfășura funeraliile reginei Elizabeth a II-a și când va avea loc înmormântarea

Astăzi, costumele sofisticate reprezintă o privelişte mai puţin familiară în pub-ul britanic, în timp ce vinul şi ginul au devenit ambele băuturi mult mai populare, în detrimentul berii.

Dar unele probleme din acea epocă rămân familiare chiar şi în ziua de azi. Inflaţia a fost de 11,2% când Elisabeta a devenit regina -- un nivel pe care economiştii se aşteaptă să-l vadă mai târziu în acest an.

Marea Britanie în ansamblu este mai bogată şi mai sănătoasă decât în trecut. Generaţia născută în 1952 a avut venituri mai mari decât media concetăţenilor de-a lungul vieţii, potrivit Institutului de Studii Fiscale. La vârsta de 70 de ani, bărbaţii şi femeile se pot aştepta să trăiască cu şapte ani mai mult decât în ​​urmă cu şapte decenii.

Între timp, economia a avut o serie de boom-uri şi crize. Şocurile petroliere, crizele valutare, prăbuşirile financiare, împreună cu ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi impactul pandemia au încheiat perioadele de creştere rapidă.

O mare parte din această creştere a fost alimentată de o explozie a serviciilor, care au înflorit pe măsură ce sectorul de producţie a pierdut din avânt. În timp ce reglementarea sectorului bancar a făcut din Marea Britanie un centru financiar global, ponderea locurilor de muncă din fabrici a scăzut la doar 7%, de la aproape 30% în 1952.

Nicăieri transformarea Marii Britanii nu a fost mai evidentă decât pe piaţa imobiliară. Preţul mediu al unei case a crescut de la mai puţin de 2.000 de lire sterline -- echivalentul a aproximativ 60.000 de lire sterline în prezent -- la un record de 270.000 de lire sterline, potrivit Nationwide Building Society.

Mai exact, preţurile locuinţelor au depăşit cu mult inflaţia şi creşterea veniturilor. Aceste creşteri au tensionat sever situaţia financiară a oamenilor care cumpără proprietăţi. Multe familii au nevoie acum de două venituri pentru a ajunge pe scara locuinţelor, în timp ce în 1952 salariul unui singur bărbat putea asigura cumpărarea unei case.

Numărul proprietarilor de locuinţe a crescut în a doua jumătate a secolului trecut. Schimbarea a prins un puternic avânt sub Margaret Thatcher, promotoarea unei „democraţii deţinătoare de proprietăţi”, gândire care încuraja chiriaşii să-şi cumpere propriile casele în anii 1980.

Cu toate acestea, tendinţa s-a inversat în ultimii 20 de ani din cauza creşterii puternice a preţurilor la locuinţe.

Boom-ul preţurilor la locuinţe din ultimul deceniu a fost supraalimentat de ratele dobânzilor aflate la niveluri record scăzute. De când a fost fondată în 1694, rata de referinţă a Băncii Angliei nu a scăzut niciodată sub 2% până în 2009.

Apoi a lovit criza financiară, urmată de o perioadă de creştere lentă şi de pandemia de coronavirus. BOE a răspuns împingând ratele aproape de zero şi cumpărând obligaţiuni pentru a scădea ratele pieţei. Acum că inflaţia a atins maximul ultimilor 40 de ani, acea eră ia oficial sfârşit.

De-a lungul celor 70 de ani, inflaţia a fost în medie de doar 5%.

Marea Britanie nu mai este forţa comercială care a fost în deceniile trecute. În 1960, a reprezentat aproape 9% din exporturile mondiale de mărfuri. Acum ponderea sa este puţin mai mare de 2%.

Declinul a survenit pe măsură ce producţia s-a mutat către economiile cu costuri mai mici, cum ar fi China. O altă perioadă de slăbiciune a urmat Brexit-ului, exporturile redresându-se în urma pandemiei mult mai puţin decât în ​​ţările vecine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.