Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cele mai importante reacții cu privire la refuzul lui Iohannis

iohannis

Klaus Iohannis a refuzat astăzi prima propunere a PSD pentru funcția de prim-ministru, Sevil Shhaideh. Îrintr-o declarație scurtă de presă, acesta a anunțat că că așteaptă o nouă propunere din partea majorității PSD-ALDE.

Au apărut astfel și primele reacții, unele de susținere, altele chiar de amenințare la adresa mandatului lui Klaus Iohannis.

Traian Băsescu a avut o reacție echilibrată față de refuzul lui Iohannis, îndemnându-i pe președinte și pe Liviu Dragnea să găsească cât mai rapid o soluție, declarând în același timp că suspendarea președintelui trebuie scoasă din din discuție.

„Respingerea de către Preşedintele României a propunerii pentru funcţia de Prim Ministru nu trebuie să declanşeze o bătălie a orgoliilor. Dragnea şi Preşedintele Iohannis au obligaţia să găsească imediat o soluţie. Fac precizarea că, în noua nominalizare, ca de altfel şi în noul guvern, nu au ce căuta oameni controlaţi de Serviciile Secrete. Nu este momentul unui război politic inutil între Dragnea şi Iohannis. Trebuie scos din calcul orice element care ar viza suspendarea Preşedintelui,” a declarat Traian Băsescu.

Raluca Turcan, președinte interimar PNL, susține că refuzul lui Klaus Iohannis se încadrează în drepturile sale constituționale și că România nu trebuie să dea semnale contradictorii, mai ales în contextul internațional actual:

„Salutăm decizia, în interes național, a preşedintelui României. Este dreptul constituţional al domniei sale să respingă propunerea şi cu certitudine sunt foarte multe argumente. Noi considerăm că viitorul Guvern al României trebuie ferit de orice fel de vulnerabilități, mai ales într-un context internațional extrem de complicat. România nu trebuie să dea semnale confuze sau contradictorii. De asemenea, Guvernul României nu trebuie transformat într-un guvern personal, de interpuşi, aflat la dispoziţia domnului Liviu Dragnea. PSD ne-a anunţat că are zeci de mii de specialişti. Dacă acest lucru este adevărat, se vor găsi şi alte nume de prim-ministru, de preferat persoane cu o activitate cunoscută, fără vulnerabilităţi şi fără condamnări.”

Jurnalistul Ion Cristoiu susține că președintele României e laș și iresponsabil și că s-a dovedit a fi un agent de influență al serviciilor:

„Uite că nu vrea să o desemneze. Era clar, se ştia. Klaus Iohannis s-a dovedit a fi un agent de influenţă al serviciilor. Ar fi trebuit să fie cineva care a absolvit Academia de Informaţii. Nimeni nu a dovedit până acum ceva despre soţul doamnei Shhaideh. Klaus Iohannis e iresponsabil şi laş. Nu a expus serviciile. PSD trebuie să meargă cu o a doua propunere. Acum ce o să facă? Să refuze şi cea de-a doua propunere?”

Pe de cealaltă parte, Stelian Tănase declară că o eventuală acceptare a numirii în funcție a lui Sevil Shhaideh ar fi reprezentat un risc prea mare pentru România:

„Nu ne-a spus motivele. Sper şi cred că are un dosar consistent în legătură cu motivele efuzului său. E un risc mult prea mare pentru România. Sunt probleme de afaceri şi de intelligence. Soţul doamnei a făcut destule declaraţii care să pună sub semnul întrebării multe. E o rană deschisă. Cred că Iohannis are destule motive. Dacă nu are motive temeinice, e greu.”

Dan Andronic a anunțat în direct la Realitatea TV că, din informațiile pe care le are, va începe procedura de suspendare a președintelui Klaus Iohannis.

Și Cristian Tudor Popescu introduce în discuție varianta suspendării președintelui, susținând că situația se poate calma dacă Iohannis va face publice motivele care au dus la refuzul variantei înaintate de majoritatea PSD-ALDE.

„Dacă face acest lucru fără justificare, domnul președinte nu a prezentat niciun motiv, domnul președinte deschide o luptă. Domnul Dragnea după ce a declarat ritos că nu va veni cu altă propunere, domnul Iohannis nu o va accepta, firește, dar între timp e posibilă începerea unei acțiuni de suspendare a președintelui Iohannis, ceea ce nu e în interesul României. Domnul Iohannis ar trebui să comunice motivul: Dacă e un motiv legat de securitatea națională. Bine nu va fi pentru noi toți. Interesul președintelui Iohannis este să se situeaze în poziția de lider al Opoziției politice, vrea această poziție de lider al opoziției anti PSD-ALDE,” a declarat jurnalistul.

Rareș Bogdan susține că dacă se va ajunge la un război între Iohannis și majoritatea parlamentară, președintele va ieși câștigător și se va ajunge la alegeri anticipate:

„Cred că preşedintele României este pregătit de orice. România de la urne de azi a fost de 7 milioane de voturi, în 2014 au fost peste 11 milioane de voturi. Dacă se întâmplă ceva, preşedintele va câştiga şi se va ajunge la dizolvarea Parlamentului şi la alegeri anticipate. Şi PSD va ajunge într-un moment foarte complicat, pentru că propunerea pentru doamna Shhaideh a lovit în fondul electoratului lor”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.