Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cele mai importante reacții și cine vrea arestarea reporterului Sky News

captura Facebook
sky news romania

Scandalul privind presupusul trafic de arme de pe teritoriul României, expus de jurnalistul Stuart Ramsay, de la Sky News, nu a rămas fără ecouri în rândul politicienilor noștri. Vom vedea în continuare cele mai importante reacții și care politician cere arestarea lui Stuart Ramsay.

Ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, susține că a făcut toate demersurile pentru ca primele concluzii ale poliției române să fie cunoscute și în Regat:

„Am făcut un anumit efort de comunicare începând cu ziua de ieri (n. red. miercuri), am dat publicităţii primele concluzii ale poliţiei române, le-am trimis presei, la Sky News. Le-am solicitat să ia în considerare concluziile, am comunicat cu autorităţile britanice care au înţeles acest lucru, am sesizat inclusiv ieri autoritatea de reglementare în domeniul audiovizualului din Marea Britanie privind acest reportaj. Mâine vom relua procedurile în baza noilor date care au apărut.”

De asemenea, Mihalache a continuat într-o notă destul de hazardată pentru funcția pe care o ocupă, invocând forțe externe Marii Britanii, care au avut interesul să preia și să popularizeze materialul Sky News:

„Aşa cum vedeţi la Sky News nu avem neapărat numai prieteni. Eu pot suspecta şi alte elemente în jurul acestui reportaj. Vă invit să vedeţi cine a preluat acest reportaj pe alte site-uri şi cum a fost reflectat el,” a continuat ambasadorul, vorbind despre câteva site-uri din Marea Britanie, finanțate din plan extern.

În aceeași notă a comentat și Adrian Năstase, care susține că scopul materialului Sky News a fost decredibilizarea României în contextul deciziilor privind Spațiul Schengen:

„Eu cred că trebuie să înțelegem miza acestei chestiuni. După părerea mea, este vorba de credibilitatea României într-un context general al unor decizii eventuale referitoare la Spațiul Schengen. Eu nu cred că povestea asta este gratuită, un amuzament al unui personaj oarecare.”

Năstase amintește de un alt incident internațional, petrecut cu scopul de a decredibiliza România:

„Din experiența mea, am văzut că astfel de întâmplări au apărut în diferite momente. Exemplu — embargoul privind armele în ceea ce privește conflictul din Iugoslavia din 1991-1992 și acuzațiile la adresa României care erau îndreptate dinspre presa de la Budapesta că noi am fi încălcat embargoul de arme.”

Președintele PSD, Liviu Dragnea, nu este de acord cu astfel de scenarii, declarând că cea mai validă explicație ar fi aceea că echipa Sky News a fost în goana după un material senzațional.

„S-ar putea spune ca ceea ce spune procurorul-şef DIICOT să fie adevărat; să fi fost totul pentru un reportaj senzaţional.”

Prim-ministrul Dacian Cioloș a avut o reacție tranșantă, susținând că alegerea lui a fost ca oficialii români să adopte o poziție, deoarece modalitatea de acțiune a Sky News este inadmisibilă:

„(...)Eu am transmis că vreau să luăm poziție pentru că e inadmisibil să existe astfel de atitudini din partea unei prese care este liberă. Nu poți să denigrezi o țară fără să ai dovezi atunci când vii cu anumite afirmații.”

Cea mai dură reacție a venit din partea fostului președinte Traian Băsescu, care, într-o intervenție telefonică la România TV, a declarat că pe numele lui Stuart Ramsay ar trebui emis un mandat de arestare:

„Emitere de mandat de arestare pentru ziaristul britanic, urmat de mandat internaţional de arestare, pentru anchetarea lui.”

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.