Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cele mai multe firme vor acorda prime și tichete de Sărbători, pentru a-și fideliza angajații. Valoarea medie a bonusurilor, între 1.000 și 1.500 lei

edenred.ro
tichete sociale

Peste 90% dintre firmele din România vor acorda bonusuri cu ocazia sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, iar valoarea acestora va fi, în cele mai multe cazuri, între 1000 și 1500 de lei, arată rezultatele unui barometru de opinie privind situația de pe piața forței de muncă, în care au fost chestionați 1200 de manageri, antreprenori și angajați cu funcții de răspundere din economia românească.

Rezultatele cercetării, derulate în perioada 8-10 decembrie 2023, de către compania de consultanță Frames, arată că 34,8% dintre manageri vor acorda prime salariale sau cadouri, 30,4% - tichete cadou și prime salariale iar 26,1% doar tichete cadou.

Interesant este că numai 8,7% dintre firme nu vor acorda astfel de beneficii de sfârșit de an.

În ceea ce privește valoarea bonusurilor, cei mai mulți dintre antreprenorii și managerii chestionați (44,4%) vor oferi beneficii între 1000 și 1500 de lei, iar 16,7% între 2000 și 2500 lei.

Un procent similar afirmă că va oferi bonusuri între 300 și 1000 de lei, majoritatea respondenților fiind din domeniul IMM-urilor. La polul opus, numai 5,6% vor oferi bonusuri simbolice, de până în 300 lei.

,,Cercetarea arată că cele mai mari bonusuri vor fi oferite în zona serviciilor financiare și IT, acolo unde s-ar ajunge și la beneficii de peste 2500 lei, în timp ce media valorii beneficiilor, de 1000-1500 lei, este asociată, în principal, firmelor din sectorul construcțiilor, retail, servicii medicale, farmaceutic și alte prestări de servicii. Cele mai mici bonusuri vor fi acordate de firmele mici și foarte mici, acolo unde și forța financiară este una redusă. Cert este că, pe ansamblu, majoritatea managerilor a înțeles cât de importante sunt bonusurile de sfârșit de an, din perspectiva retenției de personal’’, afirmă analiștii de la Frames.

Bonusarea de sfârșit de an, la fel ca și celelalte soluții aflate la îndemâna companiilor (tichete cadou, vouchere, abonamente la servicii medicale, sport etc.) vor conta din ce în ce mai mult în pachetul de beneficii oferit angajaților, spun majoritatea antreprenorilor, în condițiile în care criza de pe piața forței de muncă continuă să se accentueze.

Un nou trend, la acest capitol, ce se va extinde în 2024, îl reprezintă platformele integrate de beneficii din care angajații să își poată selecta beneficiile dorite, precum asigurările medicale și de pensii private, abonamente la sălile de sport, cursuri de pregătire, vouchere și bonusuri oferite de companiile partenere etc.

52,6% dintre investitori au declarat că vor pune la dispoziția angajaților astfel de soluții, în tentativa de a securiza forța de muncă.

,,Tichetele de masă se vor afla, în continuare, în topul beneficiilor salariale, urmate de tichetele cadou, voucherele de vacanță, cursurile de pregătire și pachetele de servicii de sănătate și sport. Diferența este că vom vedea mai multe oferte integrate, dezvoltate de firmele specializate’’, spune Adrian Negrescu, managerul Frames.

,,Foarte important, mai ales în contextul creșterilor de taxe de la 1 ianuarie, este că majoritatea firmelor (66,7%) va suporta din bugetul propriu taxarea cu 10% a tichetelor de masă, un beneficiu esențial pentru majoritatea angajaților.

Este încă un semn că tichetele de masă rămân un argument important pentru angajați, alături de salarii și celelalte beneficii conexe, fapt confirmat de opinia a peste 66,7% dintre respondenți ’’, afirmă analiștii.

Rezultatele vin să confirme importanța pieței de tichete de masă, cadou, studii și alte asemenea beneficii într-o economie în care puterea de cumpărare a angajaților este redusă, iar taxele pe muncă sunt în continuare foarte mari raportat la media regională.

,,Pentru mulți angajați, tichetul de masă face diferența dintre a mânca sănătos în fiecare zi, la serviciu, și a mânca nesănătos, pe fugă, ori a nu mânca deloc. Faptul că tot mai multe firme apelează la sistemele de tichete arată, pe de o parte, că asistăm la o maturizare a acestui sector de beneficii, iar pe de altă parte indică faptul că trebuie să susținem, din punct de vedere fiscal, acest mod de bonusare a angajaților.’’, a mai declarat Negrescu.

Un an plin de incertitudini

2024 se anunță a fi un plin de incertitudini pentru majoritatea managerilor. Intrebați care vor fi principalele provocări din anul care vine, cei mai mulți dintre cei chestionați au menționat creșterea taxelor.

De la 1 ianuarie, cresc taxele pentru majoritatea firmelor din România, alături de noi cote de TVA, accize și alte impozite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.