Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cele trei mari amenințări pentru întreaga Europă: războiul nuclear sau biologic este în vârful listei

Strategic Culture Foundation
razboi nuclear distrugere

Autoritatea pentru Pregătire şi Răspuns în caz de Urgenţă Sanitară (HERA) a prezentat principalele trei ameninţări la adresa sănătăţii, acestea fiind reprezentate de către agenţii patogeni cu potenţial pandemic ridicat, de ameninţările chimice, biologice, radiologice şi nucleare, iar ultima ameninţare este generată de rezistenţa la antimicrobiene.

Autoritatea pentru Pregătire şi Răspuns în caz de Urgenţă Sanitară (HERA) din cadrul Comisiei Europene a prezentat, printr-un comunicat de presă, o listă de priorităţi cuprinzând principalele trei ameninţări la adresa sănătăţii care necesită coordonare la nivelul Uniunii Europene în scopul pregătirii de contramăsuri medicale, informează News.ro.

Astfel, Consiliul HERA a identificat următoarele categorii de ameninţări transfrontaliere grave la adresa sănătăţii.

1. Agenţii patogeni cu potenţial pandemic ridicat. Este vorba, printre altele, de analizarea anumitor familii virale care prezintă motive de îngrijorare, luând în considerare şi natura zoonotică a majorităţii bolilor infecţioase emergente cu consecinţe grave. Această categorie include în principal familii de viruşi ARN respiratorii.

2. Ameninţări chimice, biologice, radiologice şi nucleare. Acestea pot fi cauzate de diseminarea accidentală sau deliberată, având în vedere tensiunile geopolitice mondiale, precum şi de incidente provocate de actori neglijenţi. Substanţele CBRN au fost identificate pe baza probabilităţii de apariţie a acestora şi a impactului lor potenţial asupra sănătăţii umane.

3. Ameninţările generate de rezistenţa la antimicrobiene, care reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri pentru sănătatea umană, numai rezistenţa antibacteriană provocând, potrivit estimărilor, peste 1,2 milioane de decese pe an la nivel mondial.

Comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, a declarat că trebuie elaborat un răspuns pentru principalele ameninţări la adresa sănătăţii.

„Pentru prima dată, prezentăm principalele ameninţări la adresa sănătăţii pentru care ar trebui să ne pregătim şi să elaborăm un plan de răspuns. Acest exerciţiu este un prim pas prin care ne asigurăm că putem să facem accesibile şi să punem la dispoziţie contramăsuri medicale rapid, pentru toate statele membre, atunci când este necesar. HERA a fost înfiinţată să funcţioneze ca un turn de supraveghere pentru viitoarele urgenţe sanitare şi mă bucur că acum începe să îşi îndeplinească în mod concret această misiune”, a afirmat Stella Kyriakides.

HERA a mai precizat că identificarea principalelor ameninţări la adresa securităţii noastre sanitare lansează procesul menit să asigure dezvoltarea, capacitatea de producţie şi extinderea producţiei, a achiziţiilor şi a creării eventuale de stocuri de medicamente, diagnostice, dispozitive medicale şi echipamente individuale de protecţie, precum şi luarea altor contramăsuri medicale care să garanteze disponibilitatea şi accesibilitatea acestora la nevoie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.