Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Celebră scriitoare, laureată a premiul Nobel pentru literatură, s-a stins din viață, luni noapte

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Scriitoarea Toni Morrison, prima autoare afro-americană distinsă cu Premiul Nobel pentru Literatură, a murit luni noapte la vârsta de 88 de ani, anunță BBC, potrivit Mediafax.

Editorul Alfred A. Kopf a confirmat faptul că Morrison a încetat din viață luni noapte la New York.

Toni Morrison a ajuns cunoscută după ce a publicat romanul ”Beloved/ Preaiubita”, care i-a adus premiul Pulitzer în 1987. Cartea sa a fost ecranizată, în rolurile principale jucând Oprah Winfrey și Danny Glover.

Citește și: Silviu Mănăstire pune tunurile pe USR-PLUS! Ce are în comun Alianța 2020 cu partidul lui Gabriel Oprea

Cu zece ani înainte câștigase Premiul National Book Critics Circle pentru romanul ” Song of Solomon/ Cântecul lui Solomon”.

Născută cu numele de Chloe Anthony Wofford, pe 18 februarie 1931 în Lorain, Ohio, Toni Morrison a crescut într-o familie pentru care a fost importantă moștenirea culturală a comunității afro-americane, dar și literatura, artele și tradițiile locale.

Morrison a studiat la universitățile Howard și la Cornell. A lucrat ca redactor la Random House și ca profestor de scriere creativă la Universitatea Princeton până în 2006. Cărțile sale surprind experiența feminină în diferite perioade din viața comunității afro-americane.

Citește și: Ieșire scandaloasă a unui fost candidat USR, în legătură cu cazul de la Galați: ‘Panarama aia mică și-a tras-o până a rupt-o ăla’

A primit premiul Nobel în 1993, academia suedeză celebrând modul în care Morrison folosește limbajul și ”forța sa vizionară”. A primit din partea președintelui Barack Obama, în 2012, Medalia Prezidențială a Libertății. A fost laureată a distincției ”PEN/Saul Bellow pentru Realizări în Ficțiunea Americană, în 2016.

În România editura Art i-a dedicat o colecție de autor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.