Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Celebra soprană rusă Anna Netrebko, devenită ţinta unor critici din cauza presupusei susțineri a lui Putin, se va retrage de pe scenă 'până la noi ordine'

NYT
Anna Netrebko

Celebra soprană rusă Anna Netrebko, devenită ţinta unor critici din cauza unei presupuse susţineri a preşedintelui rus Vladimir Putin, a anunţat marţi că se va retrage de pe scenă "până la noi ordine", informează AFP, citat de Agerpres.

"După o analiză atentă, am luat decizia extrem de dificilă de a renunţa la concertele mele până la noi ordine", a declarat artista într-un comunicat publicat de organizatorul uneia dintre următoarele sale reprezentaţii lirice, River Concerts.

"Nu este momentul potrivit pentru mine să cânt şi să fac muzică. Sper că publicul meu va înţelege această decizie", a adăugat Anna Netrebko, făcând o aluzie la războiul din Ucraina.

Soprana rusă ar fi trebuit să cânte miercuri la Elbphilharmonie din Hamburg, însă concertul ei a fost amânat pentru septembrie 2022.

După spectacolul din Hamburg, Anna Netrebko urma să cânte în martie la Scala din Milano, apoi la Zurich.

Luni, diva scenei lirice a anunţat însă că nu va evolua pe scena Operei Scala din Milano în luna martie.

În vârstă de 50 de ani, Anna Netrebko a cântat în cele mai mari spectacole de operă ale lumii, inclusiv în "Rigoletto" şi "Traviata" de Verdi, "I Capuleti e i Montecchi" de Bellini şi "Război şi Pace" de Prokofiev.

În februarie 2014, a fost aleasă pentru a interpreta imnul olimpic la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci.

La fel ca unul dintre compatrioţii ei celebri, dirijorul Valeri Gherghiev, ale cărui opinii pro-Putin au determinat anulări în cascadă ale concertelor sale, presiunea s-a accentuat asupra sopranei Anna Netrebko în ultimele zile.

Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrei Melnik, le-a cerut pe Twitter spectatorilor germani să boicoteze concertul pe care Anna Netrebko îl avea programat miercuri la Hamburg.

De asemenea, Opera de Stat din Bavaria a anunţat anularea concertului ei din luna iulie.

Deşi nu şi-a exprimat în mod direct sprijinul faţă de preşedintele rus, sopranei Anna Netrebko i se reproşează că s-a deplasat la Doneţk în 2015 pentru se fotografia alături de drapelul separatiştilor pro-ruşi.

Apoi, soprana rusă a stârnit o nouă controversă atunci când a înmânat un cec în valoare de 1 milion de ruble (circa 15.000 de euro) liderului ucrainean pro-rus Oleg Ţarev.

Diva scenei lirice s-a apărat spunând că a dorit doar să susţină artele şi în special Opera din Doneţk, căreia Ucraina i-a tăiat toate sursele de finanţare.

Duminică, Anna Netrebko a declarat pe Instagram că se "opune acestui război" cu Ucraina, însă nu i-a criticat pe liderii ţării sale şi nici nu şi-a exprimat în mod clar solidaritatea cu ucrainenii.

"Nu este drept să îi forţaţi pe artişti sau pe alte personalităţi să îşi exprime opiniile politice în mod public şi să îşi denunţe patria (...) Eu nu sunt o persoană politică. Eu nu sunt o expertă în politică. Sunt o artistă şi scopul meu este să îi unesc pe oameni dincolo de clivajele politice", a adăugat soprana rusă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.