Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Celebru filozof francez: America a început să 'iasă din istorie'

trump, casa alba

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă prezintă o analiză a celebrului filozof francez Pascal Bruckner pe tema situației politice internaționale.

RFI:

Trump, Brexit, Rohingyas, Catalonia, Weinstein… Iată cîteva dintre cuvintele cheie ale anului 2017. Un an care a înregistrat mai multe seisme politice şi crize, dar şi un an în care Franţa a impus un nume pe plan internaţional, cel al lui Emmanuel Macron.
Anul 2017 l-a adus pe Donald Trump în centrul atenţiei planetare dar riscă să rămînă în istorie ca un an în care America a început să "iasă din istorie". Această idee este avansată de un filozof francez, Pascal Bruckner, într-un articol publicat în cotidianul Le Monde şi intitulat “Secolul al XXI-lea nu va fi american”. Sigur, spune Pascal Bruckner, America nu îşi va pierde de pe o zi pe alta nici puterea militară şi nici puterea economică. Dar ea apare ca prizonieră între "vociferările" lui Donald Trump şi o gîndire politică corectă insuportabilă care ia amploare în spaţiul universitar.
Pascal Bruckner citează chiar surse americane de unde rezultă că Statele Unite ar fi pe cale să-şi piardă aşa numitul "soft power", principala sa "marcă de fabricaţie". Demonstraţia filozofului francez este însă mai largă şi înglobează întreaga lume anglo-saxonă. Iată ce spune el: cu Donald Trump în Statele Unite şi cu dorinţa britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană, asistăm la un sfîrşit de epocă. America şi Marea Britanie se sabordează încercînd de fapt tocmai să-şi regăsească grandoarea pierdută.
Acest declin, mai arată Bruckner, nu sună ca o veste bună, într-un moment cînd Occidentul este ameninţat din atîtea direcţii, dinspre Rusia, dintre Orientul apropiat, dinspre Africa. (Mai multe detalii AICI)

Libertatea:

Într-un raport fulminant, Parchetul General lasă să se înțeleagă că evenimentele din Decembrie 1989 au fost o diversiune de proporții. Planificate, organizate și finanțate din timp, cu concursul forțelor armate și, posibil, ale unor agenții de aici și de aiurea, planurile puse la cale minuțios urmează să facă obiectul unor publicări de rapoarte viitoare. Și edificatoare, sperăm. Până atunci, aflăm că mitingul din 21 decembrie, al lui Ceaușescu – prost sfătuit, cu intenție – a fost deturnat într-o contra-manifestație, chiar împotriva lui Ceaușescu. Răsturnarea de situație din piață, în mai puțin de un sfert de oră, s-a datorat și imitatoarelor de sunete cu efect de panică, achiziționate de la ruși cu ani în urmă și introduse în mulțimea de muncitori aduși direct de la muncă. Procurorii mai spun că, înainte să fie mitraliat de un pluton întreg, la Târgoviște, fostul dictator ar fi fost ținta a trei atentate. Concluzia de etapă a procurorilor: nici pomeneală de vreun vid de putere. Deducem că grăbirea urcării lui Ion Iliescu pe soclul deja evacuatului Ceaușescu a fost o manevră bine controlată. Nici pomeneală de vreo grupare spontană de lideri revoltați, năvălind din stradă, și avându-l, ”ultimul pe listă, cu voia dumneavoastră, pe Ion Iliescu”. Totul a fost programat, calculat și pus în practică cu sânge rece, și cu mâna pe patul puștii. Cei care au încurcat socotelile regizorilor, au plătit cu viața. Aceștia au fost civilii din toată țara, ieșiți de bunăvoie în stradă și luați la ochi de lunetiști experimentați, ulterior evaporați. Un număr de peste 1100 de cetățeni nevinovați au fost uciși în toată țara, în urma unei acțiuni coordonate, se pare, de ”agenturili străine”, invocate de Ceaușescu. Minciuna, cățărată pe o crimă în masă și intitulată scandalos ”Revoluția Română din Decembrie 1989”, iese la iveală. Puțin câte puțin. (Mai multe detalii AICI)

contributors.ro:

Nu cred că numai starea de emoție colectivă prilejuită de decesul Regelui Mihai ar fi provocat comparația între faptele ce se petrec în aceste zile sub cupola Parlamentului României, acolo unde majoritatea PSD-ALDE aflată în ticăloasă cârdășie cu UDMR a suspendat orice urmă de dezbatere democratică doar spre a silui justiția și pentru a-și salva de pușcărie borfașii cu asupra de măsură plantați la vârful celor trei partide și actul samavolnic prin care comuniștii români l-au obligat la 30 decembrie 1947 pe Suveranul României să iscălească actul de abdicare.
Dacă prin mediile politice, prin talk-show-uri de televiziune, dar, mai ales, prin cancelariile occidentale, îndeosebi pe la Strasbourg și Bruxelles, dar și în capitalele țărilor cu care România este (încă) parteneră de alianță politică și militară își face loc un tot mai pronunțat sentiment de îngrijorare în legătură cu viitoare orientare a României, în rândul marii majorități a populației pare să se fi reinstaurat lehamitea, lipsa de încredere, deznădejdea.
Sunt tot mai vizibile asemănările între starea de spirit existentă astăzi și cea din ultimii ani ai dictaturii comuniste. Dacă până de curând guvernanții dădeau comunicate triumfaliste – se vorbea despre o creștere economică fără precedent care ar situa țara noastră pe primul loc în Europa- dacă posturile de televiziune aservite puterii PSD-ALDE nu lăsau loc decât unui caraghios strigăt Avanti, avanti!, cu toate era cum nu se poate mai evident că situația țării e din ce în ce mai precară, că ne împrumutăm tot mai vârtos, că trăim pe datorie, la sfârșitul săptămânii au apărut, chiar din gura atât de puțin credibilului ministru de Finanțe, dl. Ionuț Mișa, vești din ce în ce mai îngrijorătoare. S-a epuizat deja fondul de rezervă al guvernului (așadar, Doamne ferește de vreo catastrofă naturală!), există toate indiciile posibile, recunoscute chiar de guvernanți, că ar fi deja create condițiile ca deficitul bugetar prognozat al țării să fie depășit. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Constantin Stroe a fost fără niciun dubiu omul care a clădit industria auto modernă din România şi a avut un cuvânt extrem de greu în decizia de a privatiza uzina Dacia prin vânzarea pachetului de acţiuni către Renault. În 1998 Hyundai a fost la o semnătură distanţă de preluarea uzinei Dacia, îngroparea brandului românesc şi concedierea a 90% din cei 27.000 de angajaţi de pe platforma industrială. La acea vreme Constantin Stroe a oprit privatizarea şi implicit transformarea uzinei din una de producţie, într-una de asamblare colecţii CKD de maşini dezasamblate importate din Coreea de Sud, după modelul Daewoo Craiova. Decizia lui s-a transformat în construcţia de la zero a unei adevărate reţele de furnizori în jurul Dacia, în care în prezent lucrează peste 250.000 de oameni şi construcţia de la zero a unei industrii ce reprezintă 13% din Produsul Intern Brut al ţării şi un sfert din exporturi.
Cu toate că el a împlinit vârsta de pensionare de 65 de ani în 2007, el nu s-a retras din activitate, ci în calitate de vicepreşedinte al consiliului de administraţie al Dacia (funcţie non-executivă) şi mai târziu ca membru în consiliu, a reprezentat o interfaţă între grupul francez, sindicat şi angajaţii Dacia. În tot acest timp sindicatul Dacia a rămas unul independent, a organizat inclusive greve, a menţinut ideea de semnare a unui contract colectiv de muncă în fiecare an, cu toate că francezii doreau şi încă doresc unul pe doi ani şi cel mai mult, a susţinut creşterile puternice ale salariilor muncitorilor. Anul acesta, un angajat al uzinei a câştigat în medie 3.600 de lei. Mai mult, francezii oferă public toate informaţiile cu privire la activitatea companiei Automobile Dacia, an de an, într-un document de peste 100 de pagini, transparenţa fiind una completă.
Potrivit celor care l-au cunoscut îndeaproape, principalul merit al lui Constantin Stroe a fost faptul că i-a făcut pe francezi să înţeleagă faptul că angajaţii bine-plătiţi oferă un randament mai bun, iar acest lucru reprezintă un factor “win-win” şi pentru grupul francez, şi pentru români. Mai mult, în ciuda presiunilor, discuţiilor şi comparaţiilor cu uzinele Renault din Maroc, francezii au continuat an de an să mărească considerabil salariile angajaţilor din România. Mai mult, uzina de la Mioveni este acum unicul furnizor al SUV-ului Duster pentru piaţa europeană, cel mai scump model din gamă şi cel “responsabil” de faptul că Dacia este cea mai mare companie după cifra de afaceri de pe piaţa locală. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.