Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Celebru pianist, acuzat de insultă la adresa valorilor religioase, achitat

ciocanel judecator

Un tribunal turc l-a achitat miercuri pe celebrul pianist Fazil Say, acuzat de insultă la adresa valorilor religioase, la capătul unui proces care a durat mai mulţi ani şi care provocat îngrijorări cu privire la libertatea de exprimare în Turcia, transmite AFP.

Pianist de renume mondial, Fazil Say a fost condamnat în anul 2013 la zece luni de închisoare cu suspendare după o serie de comentarii pe Twitter considerate 'injurioase faţă de valorile religioase'.

Citește și: Dezastru în Hama: 100.000 de refugiați din calea luptelor

Pedeapsa a fost confirmată în urma recursului judecat în acelaşi an, dar Curtea Supremă a anulat-o în octombrie 2015 în numele libertăţii de exprimare şi a retrimis dosarul tribunalului de primă instanţă din Istanbul.

Acest tribunal a confirmat miercuri decizia Curţii Supreme şi l-a achitat pe Fazil Say, decizia fiind definitivă.

Ateu convins şi critic al guvernului islamo-conservator aflat de 14 ani la putere în Turcia, Fazil Say s-a remarcat şi printr-o serie de comentarii prin care a pus la îndoială viziunea paradisiacă a islamului răspândită în rândul musulmanilor practicanţi.

'Voi spuneţi că în paradis curg râuri de vin. Este paradisul o cârciumă ?', sau 'voi spuneţi că în paradis fiecare credincios va avea două fecioare. Este paradisul un bordel ?', a scris el citând versuri ale lui Omar Khayyam, un mare poet persan al secolului al XI-lea.

Aparent într-o înţepătură la adresa islamo-conservatorilor aflaţi la putere, Fazil Say a mai scris că 'toţi idioţii, lumea interlopă, bufonii şi hoţii sunt de asemenea Allahişti', întrebându-se apoi dacă 'acesta este un paradox'.

În pledoaria sa de miercuri, avocatul pianistului a susţinut că acesta nu a făcut decât să împărtăşească propriile opinii. 'Clientul meu nu a scris vreun articol şi nici nu a difuzat vreun film. El şi-a împărtăşit opiniile şi a re-tweetuit opinii critice. Faptul că acest proces a avut loc, aceasta este o insultă', a apreciat avocatul.

Condamnarea lui Say a stârnit numeroase critici la adresa actualului regim turc, pe care opozanţii săi îl acuză de derivă islamistă şi autoritară, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.